Уникални плетени дантели са изложени в Историческия музей

7
Добави коментар
GornaBG
GornaBG

Над 250 експоната са подредени в изложбата „Позабравени занаяти на с. Върбица”, която бе открита днес в Исторически музей Горна Оряховица. Датата 29 февруари не е избрана случайно. Във фолклора на различните държави, съществуват интересни поверия за този ден, които предизвикват любопитство и събуждат въображението ни. С позитивната нагласа, че денят носи късмет, колективът на музея избра 29 февруари, за откриването на уникалната изложба.

В експозицията са показани плетени покривки за легло и за маса, дантели, плетени якички, колани, маншети. Изложени са още и яки с рязана бродерия, мъжки вратовръзки, чанти, носни кърпички с дантели, покривки и шалове на една кука. Повечето изделия са модели от 30-те и 40-те години на 20-ти век. Акцент в изложбата са дантелите изработени чрез техниката „поанлас”, практикувана още от Възраждането и наподобяваща брюкселска дантела.

Основната инициатива за изложбата е на колектива на НЧ „Градина-Върбица 1894”. В края на миналата година, жените от селото представиха свои модели в изложбата, посветена на пъстрия свят на терличките. Моделите, показани в настоящата експозиция са предавани от ръка на ръка и са съхранявани от поколение на поколение повече от 80 години.

Уникалната изложба днес бе открита с изпълнение на фолклорната група от Върбица, а присъстващите бяха закичени с мартеници. Гост на откриването на изложбата бе зам. кметът Йорданка Кушева.

Източник: Община Горна Оряховица