Морските костенурки съзряват към 45 години

1
Добави коментар

Морската костенурка – Golovastov достига полова зрелост към 45 години, пишат в списанието Functional Ecology зоолозите от Университета Суонси. Предишните оценки за този резултат варират между 10 и 35 години: прекалено голяма грешка, за да се разглеждат тези данни като достоверни.

От друга страна, да се определи точната възраст, когато костенурките започват да снасят яйцата, не е лесна задача. Проследяването на целия жизнен цикъл е невъзможно: костенурките прекарват голяма част от времето си под водата, изминават хиляди километри. За това учените избрали друг път.

В началото те оценявали скоростта на растеж, измервали едни и същи костенурки веднага след излюпването им на беговете на Флорида и след тяхното пребиваване на Азорските острови. Пътешествието отнемало 450 дни, така че учените можели да определят колко са пораснали костенурките за повече от една година. След това били анализирани хиляди измервания, направени от други учени, които хващали, пускали и отново хващали костенурките.

Данните от първата година на живот позволили да се определи темпа на растеж, а измерванията проведени от другите зоолози, дали възможност да се състави своеобразна таблица за динамиката на растеж на морските костенурки. Вскичко това позволило на учените да определят възрастта на женските, които доплували да снесат яйцата. Получило се, че костенурките съзряват за размножаване в района на 45 години.

Това позволило да се погледне по друг начин на проблема със защитата на тези животни. От една страна, прекалено дългия срок на полово съзряване прави тези влечуги прекалено чувствителни към непланираните антропогенни заплахи: колкото по-дълго животното съзрява, толкова е по-голяма вероятността то да умре, без да остави потомство.
От друга страна- данните на зоолозите помагат да се разбере колко дълго трябва да се чака ефекта от предпазните мерки, предприети по отношение на костенурките. Ако сега ги защитим от всички видове проблеми, тогава след няколко десетилетия може да разберем резултата.

www.aqualogo.ru / Превод: meri