Красотите на Азия – тема за Азия – Idi.bg

98
Добави коментар
tao
tao

Азия е най-големият континент на планетата и съдържа в себе си разнообразни пейзажи и природа. От пълните с живот дъждовни гори на тропиците, през заснежените планински зъбери, до пясъчните пустини във вътрешността. Азия предлага на туристите коктейл от авантюри за всеки вкус. Любителите на природата могат да се разходят по плажа или да се впуснат в неколкодневни преходи из планините, да посетят свещените манастири на Непал или да се изкачат до вулкан. Ето някои от най-невероятните преходи на азиатския континент.

Масивът Анапурна, Непал Маршрутът минава през планински масиви и заснежени зъбери, долини и земеделски зони, оформени на етажи заради стръмните повърхности, реки и малки селца, сгушени сред хълмовете. Той е с дължина триста километра и включва настаняване в домовете на местните. Анапурна е известна като една от най-красивите зони от Хималаите. Маршрутът обикновено продължава до три седмици и включва достигане на надморска височина 5416 метра. Невероятните планински пейзажи не са единственото нещо, което привлича туристите – в планината се намират и множество свещени области за хиндуистите и будистите.

Планината Фиджи, Япония

Символ на японската култура, наред с вкусното рибно суши и сумото, връх Фуджи е известен с конусовидната си форма и заснежена шапка. Счита се от японците за свещена планина, но е еднакво предпочитана за разходка от местните и от чужденците. Изгревът над планината се смята за един от най-красивите природни пейзажи в света. Върхът е на надморска височина 3776 метра, а изкачването продължава ден или два. За предпочитане е да се впуснете в това азиатско приключение през топлите месеци на годината, тъй като времето е по-меко. До върха има пътечка, но маршрутът никак не е лек за изминаване и много туристи не достигат до върха, а спират в някоя от станциите. Докъдето и да стигнете, изгледът от височина е нещо, което няма как да пропуснете да заснемете за албума.

Планините Памир, Таджикистан Страната може би не е от предпочитаните от туристите, но онези, които обичат да се впускат в приключения сред природата знаят, че планините Памир са територия, почти недокосната от цивилизацията и са страхотна възможност да използват някой от маршрутите в тях. Памир означава на персийски ‘покрив на света’ и съдържа едни от най-високите и величествени зъбери. Отдалечени от големите градове на бившата социалистическа република, малките села в Памир могат да ви срещнат с гостоприемството на местните и тяхната култура. Множество малко познати пътеки могат да ви отведат до отдалечени пейзажи, но трябва да сте опитен планинар, тъй като областта не е никак гостоприемна. Ако не искате да рискувате, можете да тръгнете покрай памирската магистрала, която криволичи между зъберите и е една от най-височинните интернационални магистрали.

Гунунг Тахан, Малайзия Областта в тази част на азиатския континент включва едни от най-чистите и непокътнати от човека дъждовни гори. Тези уникални еко системи са любими на почитателите на природата. Маршрутът минава през планината Тахан, на местен език Гунунг Тахан, чийто най-висок връх е 2187 метра и е най-високата точка на малайския полуостров. Разположена е в известния национален парк Taman Negara в западните зони на Малайзия, на полуостров Малака. Трудностите по пътя обаче лесно можете да отминете с лека ръка, когато се потопите сред сочната тропическа растителност на девствените джунгли, с цветни орхидеи, огромни дървета и диви зверове. Тук можете да зърнете застрашената черна пантера и суматрийски носорог. Маршрутът може да мине през три пътеки, които продължават от половин до една седмица и трябва да се поемат с опитен гид.

Връх Бромо, Индонезия

Активният вулкан е обгърнат в облаци от сяра и дим, а този изпълнен с адреналин пейзаж привлича стотици туристи. Те се изкачват до този прочут индонезийски връх, връх Бромо, на местен език Гунунг Бромо, който е на височина 2329 метра и е един от 129те вулкана в Индонезия. Макар страната да е позната с вулканичната си активност – именно тук се намира кратерът на огромния супервулкан Тоба, който изригва преди няколко десетки хиляди години и почти унищожава с изригването си човечеството, туристите искат да видят с очите си Бромо. Той е с почти правилна конусовидна форма и е леснодостъпен. Обикновено се стига до върха през близкото селце Cemoro Lawang. Тук можете да намерите гид, който да ви заведе до вулкана. Предпочетете ранната сутрин, за да разкриете най-красивите гледки, а внимавайте за забранени зони, затворени за туристи за сигурност.

Връх Еверест, Непал

Майката на всички планини, Хималаите, който къта най-високия връх в цял свят, е предпочитана основно от опитни планинари. Еверест е с височина 8848 и малцина са тези, които са успели да го изкачат и да се върнат по живо, по здраво. Ако не сте достатъчно подготвени, можете да се изкачите до базата. Маршрутът е с продължителност две – три седмици през дебрите на Хималаите и спира на няколко пъти в селцата на шерпи.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3312 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност