Джак Ръсел

27
Добави коментар
trancer4o
trancer4o

Категория: Кучета

Джак Ръсел териер (Jack Russell Terrier) е порода куче, възникнала през 19 век в Англия. Използва се в лова на наземен и подземен дивеч, а също и като куче-компаньон.

За идеални пропорции на породата се смятат около 35 см височина и около 6,3 кг тегло. Приблизителната продължителност на живота му е 13-14 години.

Козината на Джак Ръсел териера е обикновено бяла, с твърд, плътен косъм, с рижави до черни петна, в основата на опашката и главата. Кучетата могат да са късокосмести или дългокосмести.

 

Общ вид и поведение

Джак ръсел териерът е активно и подвижно работно куче със здраво телосложение. Той е отличен ловец на подземен дивеч и по време на гонката не изостава от хрътките. Смел и послушен. Движенията са свободни, енергични и добре координирани.

Височина в холката на джак ръсел териера. Идеалният ръст за мъжките е 35 см, а за женските 33 см. Дълго време за тези кучета долната граница на ръста е била 26 см и те могат пълноправно да участват на изложби и да се използват в племенно-развъдната дейност. Английските съдии считат за модел куче от типа „14/14”, т. е. ръст 14 дюйма (35,5 см) и тегло 14 фунта (6,3 кг.).

Глава на джак ръсел териера. Черепът е плосък, умерено широк, леко се стеснява към очите. Преходът от челото към муцуната е леко забележим. Муцуната е малко по-къса от челото. Носната гъба е черна.

Очи

С бадемовидна форма, достатъчно дълбоко поставени, тъмни, с живо изражение.

Уши

Неголеми, във формата на латинската буква V, краищата са насочени напред, мястото на пречупването им трябва да бъде разположено не по-високо от линията на черепа.

Зъби

Захапката на джак ръсел териера е ножицообразна.

Врат

Чисти линии, мускулест, нормално дълъг.

Предни крайници

Успоредни и прави с дълги, косо поставени лопатки.

Тяло

Гърдите са умерено дълбоки, гърбът е прав и равен, поясницата е леко изпъкнала.

Задни крайници

Мощни и мускулести, с добре изразени коленни стави. Лапите са къси и успоредни.

Лапите са с плътно прилепнали пръсти и здрави възглавнички.

Опашката на джак ръсел териера е силна, права и високо поставена. Прието е краят на опашката да се купира и да остане толкова, колкото да се побере в шепата на ръката.

Козината на джак ръсел териера е груба, гъста, плътна и твърда. Има неголеми мустаци и брада, без да скриват изражението на муцуната.

Окраската на джак ръсел териера е чисто бяла или бяла с рижави, жълтеникави или черни петна. Желателно е петната да са предимно на главата и в основата на опашката