Димитър Божилов-Мако: съчетавам приятното с якото и съм ХипХополик

4
Добави коментар
bgdancer
bgdancer

Димитър Божилов – Мако навлиза в брейк танците през 1995 г., като се включва в школата на Electric Force. През 1997 г., заедно с групата са поканени да участват в официалния UK Breakdance Championship и така Electric Force Crew става първата българска B-Boy група забелязана и поканена в чужбина. През 2000 г., Мако става първият българин поканен да журира Austrian Breakdance Competition, международно състезание по брейк. През същата година Electric Force Crew стават шампиони на България по време на пъровотo по рода си breakdance състезание „B-Boys Breakdown session 1”. Участвал е в редица видео клипове на родни артисти, като Анн-Джи, Люси, X-Team, Сантра и Кристо.  Канен е на редица международни състезания, като специален гост. Участвал е и в редица концерти на световно извести изпълнители като Rihana, Method Man. Участва и в рекламни и музикални клипове. През 2010 участва в музикален клип на англичанина Joe McElderry – „Ambitions“, победител в английският формат на X Factor.

В момента е продуцент заедно с певицата Сантра в собствено телевизионно предаване с име “CLOSEUP”. Работи като хореограф в различни телевизионни шоу програми също е учител в собствена школа по брейк танци.

BG Dancer: Здрасти Мако, какво ново около теб? Откъде идваш?

Мако: Здрасти! И аз незнам от къде идвам вече (смее се). По цял ден съм по срещи около ивентите, които организирам и предаването ни със Сантра (CLOSE UP).

BG Dancer: При теб май винаги е на макс – танци, школи, уроци, събития, участия, тв водещ, кой всъщност е Димитър Божилов?

Мако: Ами Димитър Божилов е Мако, а Мако е човекът, които създаде Макоса Ностра  (смее се). А иначе аз обичам да съм си на макс. По-принцип един ден да няма какво да правя и почвам да откачам, но и в същото време нали знаеш как хората казват „съчетавам приятното с полезното“. E, аз съчетавам „приятното с якото“и така не ми тежи. Аз съм ХипХополик (смее се).

BG Dancer: Разкажи ни повече за Макоса Ностра?

Мако: Макоса Ностра е фамиля, която обединява танцьори, диджей, певци, музиканти, амбициозни и интелигентни хора, които са готови да си партнират и помагат помежду си и да правят интересни събития – било то танцови, музикални, телевизионни. Това е една идея, която не е по различна от мотото на Народното ни Събрание, всеки знае кое е то (смее се), само е малко по Хип Хоп.

BG Dancer: Във “VIP Dance” и “Байландо” имаше невероятни хореографии, как ти хрумваха идеите? Какво те вдъхновява, за да правиш хореография?

Мако: Вдъхновяват ме спомените и мечтите, но тая работа с вдъхновението е само десет процента от крайният продукт (смее се), всичко останало е труда да възкресиш спомена или да сбъднеш мечтата.

BG Dancer: Кое твое произведение ти харесва най-много и защо?

Мако: Имам няколко, които не са лоши според мен като: „Еволюцията” от VIP Dance с Йордан Йовчев, Тереза Маринова и Рали и колебая се между „Матрицата” и „Малката кибритопродавачка” със Сантра и Ники в „Байландо”, но като цяло никое не ми харесва достатъчно (смее се).  Вечно ми се струва, че може да са по-добри.

BG Dancer: Как попадна в брейк танци, твоят баща (Владимир Божилов) е един от най-уважаваните и признати съдии по спортни танци?

Мако: Аз танцувах и спортни танци, но все ме влечеше да се търкалям по пода и това надделя (смее се).

BG Dancer: Ти и Сантра имате предаване на име „Close Up” посветено на живота на успешните хора в България. Кои са така да кажем най-атрактивните, шумните до момента артисти, от тези, които са минали през предаването?

Мако: Ооо, всеки си е луд сам по себе си (смее се). Трудно ми е да ги класифицирам по шум и атрактивност.  До момента са минали 12 човека през предаването аз почнах и да ги забравям (смее се).
BG Dancer: Разкажи ни за новостите около танците и къде предстои да видим твои танци?

Мако: Уоу, тук ще трябва да си направиш списък (смее се). Има доста събития, които организирам и започвам да ги изброявам подред:

Red Bull BC ONE CYPHER BULGARIA на 17-ти март в Sofia Live Club. Това е квалификация за най-големия брейк батъл един срещу един в света. Победителят ще бъде изпратен за сметка на Red Bull Bulgaria на следващия кръг от Red Bull BC One и ще има уникалната възможност да стане един от 16-те избрани за най-добрите B-Boys от цял свят, които ще се срещнат в Рио де Жанейро, Бразилия. Правя го в партньорство с Ред Бул България.

Fanta Dance Open Stage на 24-ти март в City Center Sofia. Това е отворена сцена, на която голяма част от танцовите училища в София ще се презентират. Ще можете да се забавлявате и да разучите стъпките на различни видове танци! Правя го в партьорство с Fiesta Team.

DJ BATTLE FOR RINO and Makosa Nostra All STYLE BATTLE на 27-ми март в Нов Български Университет. Това е едно много интересно събитие, което минава под формата на парти, но носи и състезателен характер. Правя го в партньорство с Nine Entertainment.

8th Fanta Dance Fiesta на 11, 12 и 13-ти май в НДК определено най-голямото танцово събитие в България, на което има латиноамерикански танци и хип хоп танци – квалификация за България за Hip Hop International в Лас Вегас. Правя го в партньорство с Fiesta Team.

comments