Родопските занаятчии подредиха творбите си в изложба

2
Добави коментар

Народно читалище „Орфееви гори-1870” – Смолян, кв. Райково, в сътрудничество с Професионална гимназия по приложни изкуства – Смолян, организираха изложба „Родопски занаятчии”. Официалното откриване беше на 12 март и ще продължи до 19 март, за да зарадва  десетките посетители, дошли да се насладят на майсторството на 27 творци, представени на изложбата. На откриването поздравления към участници и присъстващи направиха областният управител Стефан Стайков и ръководителят на РЕКИЦ “Читалища” – Смолян Недялка Мачокова.

Богатството на българина по уникален начин да вижда света и като истински творец-художник да вплита душата и сърцето си във всичко,претворено от ръцете на майсторите, ни кара да почувстваме гордост от родството ни с Родопа планина и величествената природа, които ни отварят сетивата за красивото и вечното. Докосването ни до изкуството на родопските майстори, плетачи, тъкачи, бродирачи, художници и приложници, работещи с природни материали ни дарява с радост и наслада и ни прави по-добри – каза секретарят на читалището Цеца Илиева.

В такова жанрово разнообразие е трудно да се определи и съпостави, да се открои най-доброто, поради което журито се натовари с не лека задача. Журито оценяващо творбите е в състав: Симеона Савова- Коруева – директор на Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян – председател, и членове: Галина Ганова – преподавател в Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян и Амбър Валенцуела – американка – доброволка от „Корпус на мира в България”, чиято е и идеята за състезанието между родопските майстори. Нейна е и идеята да се предоставят за продажба в интернет наградени произведения от изложбата.

Подредбата на експонатите е дело на Симеона Савова- Коруева, Диана Савова, Георги Бакалов, Елена Мирчева и Гергана Христозова, съобщиха организаторите на изложбата. Група ученици от Професионална гимназия за приложни изкуства-Смолян, с ръководител Галина Ганова, демонстраха стари български техники за плетене на зунки. В експозицията са включени творби на 27-ма автори – родопски майстори, творци-приложници. Всеки участник получи грамота за участие в изложбата „Родопски занаятчии”:

 

1.  Йорданка Цветкова – участва в изложбата с 22-е бижута – плетени и низани гривни, колиета, обеци и брошки, изработени в различни цветове от синтетични кристали и стъклени мъниста, метални елементи, яспис, филц, естествени камъни и др.
2.   Росица Василева – предостави 7 картини-дърворезба: „Манодата с младенеца”, „Богородица с младенец”, „Молеща се Богородица”, „Христос Пантократор”, „Христос на кръста” и „Скърбяща Богородица”, “Мадона Алба”.
3.   Василка Павлова – нейните произведения са бродерия- тишлайфери и карета на ленена панама, гоблени:„Мадона” – малък и голям, „Алегория” и „Арабско момиче”.
4.    Десислава Хайдарова – също се представя с гоблени: „Цигулка с цветя”, „Зайче в снега”, „Том” и „Дамата в сиво”.
5.    Мария Стамова – кукли, облечени в родопски носии и малки везани терличета.
6.    Елена Добрева – участва с 4 картини:”Есен”, „Из Родопите”, „Млада гора” и „Натюрморт”, както и 6 природни дървопластики – Папагал, Кенгуру, Тийнейджър, Стърчиопашка, Динозавър и Фазанче.
7.    Илко Кехайов – две картини интарзия.
8.    Ружа Кехайова – плетено одеало.
9.    Младен Кехайов – “Иконостас”, Икона “Богородица с маденеца”, “Танцуваща двойка” и “Ловен колаж” – от кована мед.
10.  Руфие Шанова от с. Гьоврен – плетени чанти на 1 игла, чанта от вълнен плат с орнаменти на 1 игла и везани терлици.
11.  Боряна Таушанова – ръчно изработени кукли в носии – момче и момиче, кошница с цветя от хартия.
12.  Мария Лалева – от Райково, с корени от с. Чокманово, сега живее в гр. Априлци, обл. Ловеч ни изпрати 24 бр. поздравителни картички, изработени от деца под нейно ръководство и 2 комплекта ръчно плетени бебешки терличета.
13.  Милчо Рушанов – с.Буката – предлага на нашето внимание 38 броя от 20 вида изработени от дърво предмети: осветителни тела, гаванки, бъклици, комплекти солници, купи, заструг, чабури, подноси, буре за вино- 17 литра – със стойка. Майсторът дава живот на произведенията си от череша, хвойна, орех, елша.
14.  Елена Живакова – 12 бр. пана – макраме в три размера. 4 големи, 5 средни  и 3 бр. малки, изработени от канап.
15.  Саня Лоховска – с. Триград – ученичка в Професионална гимназия с преподаване на чужди езици – Смолян – рисувани поздравителни картички – 7 бр.
16.  Анастасия Гергова – 3 колиета, 2 гривни и 1 гердан от мъниста и камъни.
17.  Захаринка Палова – тъкана вълна – Пана: „Гега”, „Момиче”, голямо цветно тъкано пано – вълна, малко тъкано пано и покривка „Звезда” за кръгла маса, плетена на обръч.
18.  Петър Гелов – дърворезба – 2 произведения.
19.  Мария Хаджидиева – 6 гоблена – „Слънчогледи”, „Рози”, „Пролет”, „Лято”, „Есен”, „Зима”.
20.  Елена Мирчева – 10 картини, изложени в зала „Никола Иванов – Шаната. „Църквата Св. Георги в Смолян”, „Цветя”, „Море” и др.
21.  Гергана Христозова – 7 произведения художествена фотография – за първи път днес имат своя публика.
22.  Симеона Савова – Коруева – бижута от мъниста.
23.  Галина Ганова – ароматизирани сапуни с плъст и обикновени.
24.  Никола Куцев – цветя от пластмасови бутилки.
25.  Мария Кюлханова – ароматизирани свещи, плетен пуловер и плетени терлици.
26.  Минчо Минчев – от с. Могилица – художествена дърворезба – черешово топче, бурета, къдрави саксии, бъклица, паници с дръжка, дъски за рязане, лопатки, солници, канели – малки  и   големи, хаванче, чабур, трикраки столчета, ренде, софра, бурилка, ведро, кръг и точилки, дръжки за брадви и др.
27.  Мария Трифонова – тъкани произведения, вълна – 20 пана и 6 комплекта везани терличета.