Полезни съвети при работа от вкъщи

1
Добави коментар
k1d2
k1d2

14 март 2012
  admin

 

Когато хората разберат, че работим вкъщи, мислят, че всъщност нищо не правим и едва ли не по цял ден се разхождаме и си почиваме. Но ние, хората работещи от вкъщи знаем, че това не е така. Понякога дори е по-трудно да работиш от дома си, отколкото ако си на обикновена работа.

Защото…

…Когато си на обикновена работа, получаваш редовно заплата, независимо от това колко си работил. Обема на работата, която си свършил няма значение, ти получаваш заплатата си в пълен размер на края на месеца. При работата от вкъщи, получаваш възнаграждение единствено за това, което си направил. Ако си почиваш повече, вземаш по-малко, ако си работил повече – съответно и парите са повече.

…Когато си на работа в офиса си, винаги ще се намери някой, който да следи работата ти, а ако си вкъщи – не. И тук идва и един от най-сериозните проблеми, пред които се изправят хората, работещи от дома си. Не е лесно да сме продуктивни, когато работим у дома. Понякога близките ни разсейват, а понякога просто не ни се работи.

Но с правилното планиране и спазването на следващите прости правила, ще успеете да запазите работата си от вкъщи, без мърморещ шеф на главата и без досадни колеги.

1. Определете работното си време и работното си място.

Добре е да започвате работа сутринта, когато обикновено хората тръгват за работа и да приключите в края на работния ден. Опитайте се да се придържате към нормалното работно време, за да не се налага да стойте над работата си и през нощта.

Хубаво е да използвате отделна стая, в която да работите или поне бюро. Не е особено продуктивно да работим в спалнята.

2. Подгответе си план и го следвайте стриктно.

Без предварително изработен план е възможно да започнем с не толкова важните неща и да оставим важните за накрая, и да не ни стигне времето за тях. Ето защо е добре да си съставите план с нещата, които трябва да свършите през деня и да не се отклонявате от него.

3. Разхождайте се.

Понякога не се чувстваме в състояние да работим. Каквото и да правим, колкото и да си блъскаме главата, просто не ни се получава. Тогава е най-добре да излезете навън, да се разсеете и да поемете малко чист въздух. Идете при приятел или познат за половин-един час и ще видите как ще се приберете вкъщи заредени и готови за работа.

4. Не се разсейвайте с facebook и twitter.

Оставете ги за почивката. Няма по-разсейващо нещо от социалните мрежи, докато работим. Оставете единствено мейла или скайпа включени, така че да може работодателят ви да се свърже с вас.

5. Погледнете обявите за работа.

Ако не работите, губите работата си, нали така? Няма нищо по-мотивиращо от това да търсите нова работа по време на криза. Когато видите, че няма работа или има такава, но за малко пари, това може да ви мотивира да се захванете с настоящата си по-сериозно.