Какви са симптомите на токсоплазмозата?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Здравейте, моля вида публикувате повече информа­ция за токсоплазмозата. Това е диагноза, която малко се коментира, а според мен доста хора са застрашени от подобно заболяване и трябва да знаят как да се пазят.
Веска Георгиева – Видин

• За да отговорим на въпроса на нашата читателка, потърсихме д-р Ина Вучкова, специалист по диагностика и лечение на паразитни и тропиче­ски болести: трихомони, токсоплазмоза, глисти, кучешка и друга тения, трихинелоза, малария и др. Ето какъв е нейният отговор:

Токсоплазмозата се причинява от микроскопи­чен паразит (протозой), наречен токсоплазма гондии. Има три форми на съ­ществуване – вегетативна (трофозоит), цистна и ооцистна. Естествен при­носител в природата са животните от семейство котки. В техните черва се развива ооцистната фор­ма на паразита. Котката се заразява при поглъща­ме на цисти при хранене с гризачи или термично необработено месо. Човек се заразява при поглъщане на ооцисти при контакт с котки, с техните фекалии, замърсени плодове и зеленчуци и при хранене със сурово месо (кайма). Попадайки в организма на човека, токсоплазмите се размножават, като по­падат в различни тъкани и органи. Там образуват истински цисти. Заболя­ването може да протече безсимптомно, леко или тежко. Леките случаи се характеризират с тем­пературно състояние и лимфаденит. Позната е и очна форма на паразитозата. Тежко е протичането при пациенти с отслабнал имунитет и мозъчни пора­жения.

Веднъж влязла в орга­низма, токсоплазмата води до огнищни некрози, които по-късно се кал­цират. Процесът е осо­бено опасен за неимунни бременни, т.е. такива, които по време на бре­менността се заразяват за първи път. Това води до тежки увреждания на плода (мозъчни калцифи- кати, хидроцефалия, вродени дефекти на очите и др.), които винаги са в зависимост от срока на бременността. Токсоп­лазмозата може да бъде причина и за спонтанни аборти. Трябва да й се обърне особено внима­ние, когато се касае за хабитуални (повтарящи се) аборти.

ВНИМАНИЕ!

Профилактиката изисква изключване на хранене с термично необработено месо и неизмити плодове и зеленчуци. За бременните се препоръ­чва прекратяване на контакта с котки. Препоръчва се и изследване на антителата от класове IgG, IgM, IgM, IgА преди забременяване, по време на бременността и при спонтанни аборти.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”