Колко бързо расте косата?

26
Добави коментар
boreca6
boreca6

Колко бързо расте косата?

Скоростта, с която расте косата ви, зависи от гените и състоянието на фоликулите.

Европейските дами се радват на 1 см повече коса всеки месец или около 0,035 см дневно. Това е една шеста от скоростта, с която расте тревата през зимните месеци.

Косата на представителките на нежния пол от Африка расте средно с 0,027 см дневно или 0,8 см месечно заради спираловидните фоликули.

Скоростта на растеж на окосмяването по тялото варира от 0,48 см до 1,5 см месечно, но за разлика от косата миглите и веждите спират да се издължават автоматично при достигане на 2 см. След това косъмчетата падат и израстват нови.

При мъжката брада се наблюдават близки стойности на растеж, но по непонятни причини мъжете над 40 години се сдобиват по-бързо с лицево окосмяване.

Във връзка с темата за растежа на косата искаме да ви запознаем с истинската Рапунцел. Тя се казва Наташа, на 12 години е и живее в Бразилия. Никога досега косата й не е рязана и сега е дълга над 150 сантиметра.

Грижата за тези коси изисква шише шампоан и четири часа „пране” седмично, час и половина дневно за разресване. Децата в квартала често викат под прозореца й „Рапунцел, Рапунцел, спусни си косата”.

Момичето обмисля да отреже разкошната си коса и да я продаде за над 8000 лв., за да си осигури по-добър живот, а и да бъде свободна, защото дължината на косата й я ограничава – пречи й да спортува, да плува в солена вода, да играе с другите деца и т.н.

бутони за социални мрежи