Пролетно настроение у дома

12
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Време е за пролетно настроение! Прогонете призрака на мрачната и дълга зима от пространството на дома и на нейно място поканете ярките и пъстри нюанси на топлия сезон.

Защото ако искате да му да се наслаждавате пълноценно и непрестанно, няма по-добър начин от този да създадете пролетно настроение първо в дома си. Така дори когато навън е мрачно и дъждовно, в жилището ви ще грее слънце, а душата ви ще ликува.

21 март е не само начало на астрономическата пролет, но и идеалният момент за промяна в домашния интериор. Ароматните цветя, пъстрите декорации и многото светлина ще придадат на жилището неповторимо жизнерадостно излъчване. При това, без да правите големи финансови жертви.

Необходими са само ефективни идеи, богато въображение и пролетно настроение. Ето какво ви предлагаме:

Разместете мебелите

Никой не твърди, че трябва да подмените обзавеждането, за да освежите дома си. Можете просто да смените местата на някои мебели като добавите или премахнете определени акценти. Сложете леглото под прозореца или фотьойла в ъгъла, сменете мястото на стайните растения (времето навън вече е по-топло, така че можете да изнесете част от тях на балкона), извадете градинската мебел и разпънете чадъра на терасата.

Прибавете цветни акценти

Заменете дебелите зимни изтривалки с леки килимчета в ярки цветове като ги комбинирате с декоративни възглавници по канапетата. Ако не разполагате с ефирни завеси в пастелни тонове, то привържете с ярка панделка тези, които имате.

Експериментирайте с различни материи и се доверете на естествените материали – плодове, цветя, камъни. Потокът на енергията и изгледът на стаята ще се промени дори, ако преместите картина или снимка, която сте свикнали да виждате на определено място.

Обърнете внимание на ъгловите пространства

Тъй като остават в периферията на погледа, ъглите на стаите често биват пренебрегвани по отношение на декорацията. А всъщност точно те биха могли да бъдат основният източник на настроение.

Лавица с книги, между които са поставени голяма декоративна свещ и някакъв естествен акцент (камък, раковина, съд с ароматни потпури), висока ваза със сухи клонки и други подобни естествени материали, декоративен фонтан, лакирано парче дърво с необичайна форма или просто висока настолна лампа с помощна масичка, върху която са нареди група разносветни свещи – бъдете сигурни, че това ъгълче ще придаде уют и стил на помещението.

Мислете цветно

Зелено, оранжево, жълто, лилаво, розово и синьо – колкото повече от тези цветове и техните нюанси използвате в декорирането на интериора, толкова по пролетно ще се чувствате. Комбинирайте ги със зайци, яйца, птичета и гнезда под всякаква форма (никой не е казал, че това са строго великденски символи, но така или иначе Великден наближава).

Закачете навсякъде, където позволява (по стайните растения, огледалата, пердетата, полюлеите дори във фруктиерата с плодове), декоративни пеперуди, цветни хартиени колажи или изработени от вас композиции.

Сервирайте пролетна трапеза

Старайте се да подреждате трапезата цветно и разнообразно. Можете например всеки ден да я аранжирате в определен цвят – съчетаните салфетки, покривка, свещи и останали допълнителни акценти ще компенсират липсата на съдове в различни цветове. Една купа със свежа зелена салата, фруктиера с цитрусови плодове и ваза с благоуханни пролетни цветя ще довършат останалото.

Ако подберете и деликатен ароматизатор с дъх на свежест, с който да напръскате текстилните материи в дома си (възглавници, пердета, килимчета) семейната вечеря „ще се пренесе“ сред разцъфващата природа.

Не забравяйте уханието на пролет

Съблазнителният аромат на трева, цветя и плодови дървета е особено важна характеристика на настъпващата пролет. И тъй като на пазара, в градините и по поляните вече има такова изобилие от видове, няма да ви е трудно да изпълните дома си с уханието на сезона. Ако имате възможност, купете няколко различни вида цветя (лалета, маргаритки, нарциси, слънчогледи, орхидеи и карамфили) и ги аранжирайте според фантазията си.

Можете да подредите различни видове цветя в плетена кошница, заедно с няколко изкуствени яйца. Друг вариант е да се снабдите с по-едри представители на флората, да откъснете цветовете и да ги потопите в красива стъклена чаша, на дъното на която сте „постлали“ камъчета (речни, морски или декоративни). Наберете от градината кокичета, минзухари, нарциси и лалета и ги разпределете в различните помещения като ги комбинирате със свещи и плодове в съответния нюанс.

И така, пролетта е вече тук. Но не забравяйте, за да влезе в дома ви, първо трябва да я пуснете в душата си!

Така че споделете, какъв е вашият начин да си създадете пролетно настроение?