Графити от прежда

52
Добави коментар
algae
algae

Обичаме плетивата! Създават ни усещане за уют, топлина и романтика. Може би затова от пръв поглед се влюбихме в т. нар. улично , при което в цветни плетени дрешки се обличат различни елементи от градската среда.

Въпросното стрийт арт направление започва да се практикува още през 2005 година в Тексас, САЩ.

Тогава именно е създадена Knitta Please – група от артистични млади хора, открили интересен начин за декорация на града. Основната цел на сладурите била да предадат на уличното изкуство щипка топлина и романтика. И го направили – с няколко кълба прежда, добро настроение и тонове въображение.

Създателка на организацията е Магда Сайег – американска плетачка, със собствен бизнес в Хюстън, Тексас. Един ден Магда установила, че има куп незавършени плетива.

В изблик на отчаяние, сладураната хванала дръжката на вратата в студиото си и… я „облякла“ в прежда.

Получило се много забавно произведение на изкуството и Сайег решила да развие въпросния спонтанен проект, като го интегрира в градска среда.

Така, заедно с още един ентусиаст с псевдоним Акрилик, талантливата дама формирала екип, който започнал да прави графити от прежда. Ърбън плетачите работили главно в петък вечерта и в събота сутрин.

Резултатът: кварталът, улицата, площадът „се събуждали“, облечени в цветна и оригинална премяна.

Само за няколко седмици Knitta Please набрала завиден брой почитатели. А движението станало известно в много места по света. Днес негови прояви могат да бъдат наблюдавани в редица големи европейски столици. Прежда-артисти има също и в Австралия, в Япония и в Южна Африка.

Творците споделят, че това е техният уникален начин да направят публичните места красиви и весели. Но въпреки че, за разлика от традиционните графити, техните са много по-лесни за отстраняване, в някои американски щати, стрийт изкуството от прежда се смята за вандализъм.

Ние обаче го харесваме. И даже с удоволствие бихме оплели шарено пуловерче на скучните сиви осветителни тела пред блока. А ако съберем смелост и вдъхновение да го направим, задължително ще ви покажем какво сме сътворили 😉

„urban knitting“ – „ърбън плетачество“ в свободен превод от английски език