Кавказка овчарка

5
Добави коментар
yasoo
yasoo

Категория: Кучета

Кавказкото куче, наричано още Кавказка овчарка, е най-свирепата руска порода кучета. То е едро, със спокоен нрав и добре развита мускулатура куче.

Лицето му е мечешко, с дълбоки тъмни очи и закръглени уши, а опашката е дълга и обикновено е насочена надолу.

Козината на кавказката овчарка е дебела и непромокаема в нюанси на сиво, кафяво, жълто, ръждиво-червено или бяло. Дължината на козината може да варира според региона, от който идва кучето.

Силата и предаността на руското куче са го направили популярен избор за работно, полицейско и охранително куче в Европа и държавите от бившия Съветски съюз, където е по-известно като Кавказка овчарка, докато в Америка го наричат Кавказко планинско куче.

Кавказката овчарка идва от Кавказките планини между Черно и Каспийско море и е една от най-старите породи мастиф. Векове наред е използвано за опазване на добитък, убиване на вълци, лов на мечки и защита на имущество срещу крадци.

Породата се различава в различните региони, като най-добрите кучета са руските, където породата е смесица между кавказкия тип с леки черти от Средноазиатската овчарка.

По време на комунистическата ера кавказката овчарка е охранявала затворници в съветските лагери и е пазела границата по Берлинската стена. Породата е използвана от съветската армия за създаването на нови породи кучета, като например руско-немската овчарка, Московская стражевая, руският териер и руският нюфаундленд.

Като едно от най-безстрашните кучета, кавказката овчарка и днес се използва в някои съветски републики за бой с кучета. В Европа и Америка породата се използва предимно като домашно куче и куче пазач.

Отстъпчивостта и боязливостта се считат за сериозни недостатъци при тази порода кучета. Кавказката овчарка е подозрителна и агресивна към всеки непознат. Ако не е правилно тренирано, това кръвожадно куче може да демонстрира неконтролируема агресия. От друга страна пък породата е изключително лоялна към господаря си и ще го защитава до смърт във всяка една ситуация.

Кавказката овчарка живее до 12 години и не е рискова порода, макар понякога да страда от някои типични за едрите породи проблеми – дисплазия на тазобедрената става и проблеми със сърцето. Гъстата му и дебела козина изисква често четкане и ресане.

Не е лесно да се гледа Кавказка овчарка. Това властно и волево куче се подчинява само на собственик, който притежава същите качества и респект. За породата е задължително да се тренира и социализира възможно най-рано.

Когато между господаря и кучето се създаде силна връзка, за кавказката овчарка всички останали от семейството са на по-долно ниво. Породата е най-подходяща за хора с опит, притежаващи ферма или ранчо.