Супичка – пътеводител на новака в кухнята

2
Добави коментар
Tigric11
Tigric11

Може ли кексът да е солен? Кексът е перфектният десерт. Кексът трябва да е сладък.Чувайки КЕКС човек веднага си представя ароматен шоколадов кекс или пък някой апетитен плодов кекс. На българската трапеза рядко присъства солен кекс, а ако такъв се появи то той най-често е под формата на малки солени кексчета, като например мъфини със сирене. Рецептата за солен кекс с овесени ядки внася малко разнообразие. Този солен кекс е много ароматен, плътен и засищащ. Подходящ е за закуска, а в комбинация с някоя свежа зелена салата например може да замени и някое друго от основните хранения за деня. А като добавим, че е приготвен с овесени ядки може да бъдем и спокойни, че няма да навреди много на стройната ни фигура 😉
Солен кекс с овесени ядки
Необходимите продукти за солен кекс с ядки:

1. 1 ½  чаени чаши брашно, най-добре пълнозърнесто
2. 1 чаена чаша кисело мляко
3. 2 яйца
4. 1 чаена чаша овесени ядки
5. ½ чаена чаша масло
6. 1/2 чаена чаша настърган кашкавал
7. 5 сушени домати
8. ½ чаена лъжица риган, ½ чаена лъжица сол
9. ½ пакетче бакпулвер
Микс от семена за поръсване

Необходимо време:
Около 50 минути

Солен кекс с овесени ядки
Рецептата за солен кекс с овесени ядки в три стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за солен кекс с овесени ядки е разбиването на течните съставки. Както при всички кексове е добре яйцата да са постояли на стайна температура. Разбивате добре яйцата и предварително стопеното масло. Добавяте и киселото мляко и отново разбивате.

2.
Пресявате брашното и бакпулвера. Ако сте любители на здравословното хранене е добре да ползвате пълнозърнесто брашно, или брашно от лимец. Добавяте пресятото брашно малко по малко към сместа с яйцата, като разбърквате непрекъснато. Най-добре, а и най-лесно за вас е ако ползвате миксер.

3.
Настъргвате кашкавала, а сушените домати нарязвате на дребни парченца. Заедно със солта, ригана и овесените ядки ги добавяте към сместа за соления кекс и разбърквате много добре, за да се разпределят равномерно. Изсипвате сместа във намазнена форма за кекс, или във форма, в която предварително сте поставили хартия за печене. Преди да сложите кекса във фурната го поръсвате (по желание и при възможност) с микса от семена.

Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна. Кексът е готов след около 30-40 минути. Важна индикация, че кексът е готов е прекрасния аромат, който изпълва цялата кухня. Важно е също да знаете, че кексът не става много пухкав, а остава по-плътен, по-маслен.

Солен кекс с овесени ядки
Рецептата за солен кекс с овесени ядки е изпълнена!

Този солен кекс с овесени ядки е чудесна алтернатива за бърза и лесна закуска на баницата със сирене, или пък на пухкавите хлебчета Добруджанки. За закуска може да приготвите и други солени кексове, като например рецептата за солен кекс с брашно от лимец. Лимецът е признат като най-полезния сорт пшеница, а освен много вкусни, печивата приготвени с брашно от лимец са и изключително вкусни. Вкусен и полезен е и соленият кекс с пълнозърнесто брашно, който също влиза в списъка със здравословни рецепти, които може да приготвяме често без да се притесняваме, че не са достатъчно здравословни.

И накрая: Днес става цяла една година от публикуването на първата рецепта в Супичка – рецептата за крем-супа от червено цвекло. Една година… Много или малко е една година? Една година е достатъчно време за създаване на истинско приятелство, затова Супичка, макар и след малки колебания, продължава напред! С пълна пара!

ДОБЪР АПЕТИТ!