Супичка – пътеводител на новака в кухнята

1
Добави коментар
Tigric11
Tigric11

Супата от коприва е може би най-пролетната супа. Ароматът на супата от коприва е сякаш аромата на пролетта. Освен, че е изключително полезна и пълна с витамини супата от коприва е много лесна за приготвяне и е подходяща за всеки новак в кухнята. Рецептата за супа от коприва влиза и в дебелата книга с рецепти от българската национална кухня и може да я спретнете на всеки ваш чуждестранен гост, който искате да впечатлите с вкусно българско ястие.
Супа от коприва
Необходимите продукти за супа от коприва:

1. около 300 грама свежа коприва
2. 1 връзка пресен лук
3. 1 морков
4. ½ кафена чаша ориз
5. 1 домат, или 2 супени лъжици доматено пюре
6. ½ чаена лъжица джоджен, ½ чаена лъжица червен пипер, щипка черен пипер, щипка мащерка
7. ½ чаена лъжица сол

Необходимо време:
40 минути

4-5 Порции

Супа от коприва
Рецептата за супа от коприва в три стъпки:
1.
Първата стъпка от рецептата за супа от коприва е подготовката на копривата. Първо почистете и измийте копривата. Въпреки, че според всички рецепти за домашна медицина паренето на копривата се описва като много полезно, то е доста неприятно, затова при почистването ѝ е добре да ползвате ръкавици, или пък найлонови торбички. Ако пък търпите паренето на копривата не си усложнявайте излишно живота.

2.
Почистете и нарежете моркова и лука на дребно и ги изсипете в 3-4 супени лъжици сгорещено олио в тенджерата, в която ще варите супата от коприва. След като зеленчуците поомекнат добавете към тях и нарязана коприва и разбъркайте добре. След това добавете около 1,5 литър вода, а след като супата заври добавете солта и подправките.

3.
След  като супата поври 10-15 минути добавете към нея предварително измития ориз, а след още 5 минути и доматите. Оставете супата да поври до пълното сваряване на ориза.

Идея: Сервирайте супата от коприва с натрошено сирене. Бялото саламурено сирене прави супата по-засищаща и добре допълва вкуса на копривата.

Супа от коприва
Рецептата за супа от коприва е изпълнена!
Пролетта е сезонът, през който не бива да пропускате да похапнете колкото се може повече зелени вкусотии, за да се заредите с витамини и да освежите менюто си след зимата. Супа от лапад или лапад с ориз, за всички, които обичат лапада, каша от коприва, за тези, които са си набрали коприва, направили са си вкусна супа от коприва и искат да приготвят и друго ястие с коприва, крем супа от киселец, ако случайно намерите някъде по пазара леко киселия, но много полезен и вкусен зеленчук киселец. Най-лесно и почти целогодишно може да откриете спанак. А какво може да приготвите със спанак? Крем супата от спанак е бърза, лесна и много вкусна. Спанакът може да се включи и в различни рецепти за печива, например пролетните хлебчета със спанак или пък баницата със спанак, а защо не да включите спакана и в пролетна свежа салата… Изборът е голям, изборът е ваш!

ДОБЪР АПЕТИТ!