Защо кучетата и котките се мразят?

21
Добави коментар
trancer4o
trancer4o

Категория: Любопитно

Враждата между най-популярните и обичани домашни любимци – кучето и котката, е епична и съществуват безброй митoве за причината й.

Предлагаме ви още едно, до голяма степен логично, обяснения за това тяхно поведение.

Кучетата и котките имат различни обществени стилове и начин на живот. Кучето е социално животно, което живее в йерархично общество, докато котката води самостоятелен, независим, необвързан с други домашни животни начин на живот.

Кучето е по-щастливо, заобиколено от приятели, в присъствието на друго куче или животно, с което може да си играе и да споделя обичта си.

Котката се чувства истински доволна като единствен домашен любимец, усеща, че е господар на дома и не е нужно да дели вниманието и грижите на стопаните си. Поради тези разлики в поведението си, може двата вида домашни любимци да не се разбират помежду си, дори ако кучето първоначално е проявило приятелско отношение.

Когато едно кученце види котка за първи път в живота си, то реагира емоционално. В повечето случаи, то се спуска към котката с нагласата да опознае този нов приятел за игра. Но намеренията му не винаги са правилно разбрани от отсрещната страна. Обичайното на кучетата подушване при среща далеч не е приятно за котката.

Друг важен фактор е размахването на опашка. При най-добрия приятел на човека това е явен знак за проява на радостен поздрав, щастливо вълнение. При писаните, обаче, помахването с опашка означава напрегнатост, раздразнение и готовност за нападение.

Виждайки задаващо се към тях куче, размахващо опашка, побутващо ги с муцунка, котките се чувстват изнервени и заплашени, при което отвръщат на този приятелски опит за запознанство с агресия. И обратното – когато куче види как котката помахва с опашка, то го приема като покана за игра, което далеч не е вярно и така започват спречкванията.

Получило агресивно нападение в отговор на приятелски жест, кученцето приема, че котката не е подходяща компания, както за него, така и за стопаните, които се чувства задължено да пази. Подобно първоначално неразбиране води до омраза между видовете през по-голямата част, а дори и през целия им живот.

Ествествено, не е задължително това да се случва винаги. Много хора отглеждат котка и куче в дома си, като любимците съжителстват безпроблемно. Ако първите им срещи не завършат с битка, животните могат да се приемат едно друго като части от семейството и да се обичат и защитават като такива.