Латвиец прави шампанско от брези

1
Добави коментар

Суматоха
  Шоу

Латвиец прави шампанско от брези

PlovdivWeek на 29/03/2012, 15:50

Снимка: champagnemuseum.com

Латвиецът Линардс Либертс започна уникално по рода си производство. Като собственик на брезова гора той редовно събира сок от дърветата си. Вместо обаче да го бутилира директно той решил да експериментира със суровината, създавайки нова газирана алкохолна напитка, подобна на вино.

Пред камерите на латвийските телевизии изобретателят показва как прави своето брезово шампанско. С пукването на пролетта Либертс излиза с дрелката из гората и събира брезов сок. След това го преработва по общо взето позната технология като тази на шампанското. Първо сокът ферментира, след това към него се добавя мая и се оставя да отлежи, докато се получи искрящо бяло вино. След цялата процедура Либертс налива шампанското в бутилки и им слага етикет със собстеното си име. Газираното вино бързо придобило популярност, като една бутилка от него струва над 10 евро. За един сезон Линардс събира около 15 тона брезов сок. От него прави около 12 тона шампанско. Той се надява, че въпреки кризата бизнесът му има бъдеще.

Брезовият сок е традиционен продукт за трапезата в Латвия, но това е първият по рода си алкохолен продукт от този вид. Мисля, че това е повече от добра идея, това е фантастична идея и нещо, с което Латвия трябва да се гордее. Ние предлагаме тази напитка и на гостите от чужбина и официални лица – премиери и президенти, които посещават Латвия, защото продуктът е от много високо качество, коментира майстора готвач Мартинс Ритинс, цитиран от БНТ.