ВМРО по темата за новата джамия в Кърджали

5
Добави коментар
6Y6I
6Y6I

ВМРО.бг продължава да следи темата за предстоящия строеж на най-голямата джамия у нас в Кърджали. Противоречивият проект ще промени драматично изгледа не само на града, но и на цялата местност в Източните Родопи, която е едно от най-красивите места у нас.

Преди седмица публикувахме материал по темата от вестник „Десант”. В последните дни новината започна да обикаля и по-тиражните медии. Публикуваме информацията от „Труд”.

ВМРО работи за намирането на компромисно решение, което да удовлетвори мюсюлманската общност в Кърджали и региона, а в същото време да не позволи един храм да се превърне в мащабна политическа демонстрация на мощ от страна на съседна Турция.

Джамията задава и градоустройствен казус, подобен на този, който София има със строящите се високи сгради в центъра или пък Бургас със скандалния проект за небостъргач в Морската градина.

Из основи се променя архитектурният облик на града и на средата въобще.

С доминиращия силует на двете минарета Кърджали просто няма да бъде същият град, а това налага широко обсъждане преди началото на строежа, вместо бързи „първи копки”.

Източник: „Труд“

Дирекцията по вероизповеданията при правителството на Турция дарява 12 млн. лв. и готов проект за изграждането на нова джамия за 1500 души в Кърджали. Дарението е предназначено за джамийското настоятелство в най-големия градски квартал Възрожденци, каза Ферад Саид, член на настоятелството.

Мюсюлманският храм ще бъде най-големият в България, но и най-скъпо струващият строеж в Източните Родопи след Водното огледало. Той ще заеме площ от 1400 кв. метра и ще има две високи минарета. Отреденото място е в крайния квартал Прилепци по пътя към стената на язовир Кърджали.

Две са местните фирми, които си оспорват поръчката за строителството на огромния молитвен дом. Едната изгради новото мюсюлманско училище в Момчилград, а средствата за него в размер на 5 млн. лв. също дойдоха от Турция. Другата фирма построи втория корпус на турския завод за каучукови изделия Теклас, лентата на който преряза премиерът Бойко Борисов през октомври м.г.

В района на пазара в Кърджали има джамия, но тя отдавна е тясна за всички богомолци. Преди около 7 г. беше отреден парцел за нов храм на десния бряг на река Арда в пряка близост с жилищните блокове, но протестна подписка стопира градежа.

През юли 2007 г. общинските съветници подкрепиха решението за строежа на джамия върху вече отчуждения терен по пътя за язовира. Земите бяха на тракийци и потомци на първите заселници от Беломорска Тракия. Те получиха в замяна други парцели. Така най-скъпата обществена сграда в района ще се извисява над Кърджали и ще се вижда от всяка точка.

4 април 2012

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА МАТЕРИАЛА В „СВЕЖО“