Пазенето на тайна е вредно за здравето

2
Добави коментар

Защо някои хора просто не са в състояние да опазят тайна? Оказва се, че споделените тайни, които НЕ трябва да се споделят, правят живота много по-труден.

Учени от Tufts University откриха, че тайните увеличават емоционалното натоварване у човека, а то се отразява неблагоприятно на физическото му състояние. С други думи, този, който успява да запази съкровената му, споделена информация, започва да възприема нормалните си ежедневни задължение като тежест.

Тези изводи са потвърдени в хода на научен експеримент. Доброволците били разделени на две групи: едните били помолени да си спомнят за някаква важна тайна, която са им доверили, а другите – за нещо по-малко значително.

След това на всички участници била предоставена следната задача: рисунка на хълм + път към него. Доброволците трябвало да изчислят колко горе-долу е стръмно възвишението и колко път е нужно да изминат, за да стигнат до върха му.

Резултатите били категорични: хората, пазещи важна тайна изчислили, че хълмът е много по-висок и разстоянието до върха му е значително по-голямо, отколкото тези, таящи по-малко значима тайна.
Последващите примерни задачи дали сходни резултати.

Учените направили извода, че колкото по-сериозно е естеството на тайната, която пазите, толкова по-тежък Ви се струва живота, пише The Daily Mail. Затова и много хора не издържат и споделят поверения им секрет.