Американска свобода

1
Добави коментар
tanya2424
tanya2424

Вашингтон, САЩ /Поглед.инфо/ Навремето карането на кола беше олицетворението на безкрайната свобода на Америка. Джак Керуак и Джеймс Дийн бяха нейните икони. Днес обаче младежите предпочитат да обикалят по „електронните аутобани“, пише „Дойче веле“.

Въпреки че в САЩ шофьорската книжка е достъпна още с навършването на 16 години, през 2008, годината на последното проучване, дори и половината от младежите между 16 и 19 години не са имали книжка. Десет години преди това такава са имали две трети от младежите в тази възрастова група. Нима шофирането, безцелното обикаляне зад волана на колата излиза от мода?

Карането на кола винаги е означавало свобода. Напр. тази, в събота вечер да поразходиш приятелката си или пък да си потърсиш нова, карайки бавно по улиците на квартала. Ала тази свобода включваше и това да се убиеш на едно кръстовище, да си отидеш от света така млад и чист, като подрастващата надежда на американското кино Джеймс Дийн.

По онова време, през 50-те години, Джак Керуак написва основополагащата книга на това пра-американско безпокойство – „По пътя“. Дивият Запад отдавна е завладян, но с всяко отиване до Националния парк, с всяка съботна среща се възражда отново пионерският дух, с който първите заселници покоряват безкрая на Америка. Онова, което за европейците бе образователният роман, за младия американец беше първото му самостоятелно отиване с колата до мола, съпровождан по радиото от Canned Heat и On the Road Again.

По нови пътища

Веднъж вече, през 70-те години, нещата бяха на кантар. Светът бе поразен от петролната криза. През 1974-та, на премиерата на филма „Великият Гетсби“, в който действието се развива през 20-те, публиката диво аплодира сцената, когато на една бензиностанция главният герой напълва резервоара само за 40 цента. На президента Картър вече му се налагаше да благодари на американците, които отиваха на работа с автобуса, вместо с колата си. Оттогава изминаха близо 40 години, цената на бензина скочи двойно, което доведе до създаването на по-малки и по-икономични коли. Но явно не това е причината за отслабващия интерес към мириса на асфалта.

Новите суперскоростни магистрални пътища

Откакто се пръкна понятието „електронен аутобан“, пътепоказателят не сочи повече на Запад или изобщо към простора, а както при германския романтизъм навътре. Безкраят на интернет позволява едни съвсем други пътувания, при това без изобщо да се помръднеш от стола си. Едно ново поколение намира разговора за най-новия смартфон по-интересен от приказките за конски сили и спойлери. Скайп гарантира непосредствен зрителен контакт, за който разстоянието е без значение. Голямото американско автомобилно приключение върви наистина към края си.

За европееца тук би било уместно да цитира Паскал, според когото нещастието на човека започва с това, че той изобщо излиза от дома си. Ала какво е знаел този набожен човечец за блаженството на шосето! Кралят на пътя, мистикът Джак Керуак, впрочем изобщо не е можел да кара кола.

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели