20 Тайни за вкусен козунак

3
Добави коментар
mivanova29
mivanova29

За да станат козунаците Ви перфектни, не е достатъчно само да замесите хубаво тесто. Въздушният, вкусен козунак ‘на конци’ е комбинация от кулинарен талант, семейни традиции, подходяща настройка и няколко малки, но важни тайни…

1. Прието е козунаците да се замесват в четвъртъка преди Великден.
Преди да пристъпите към подготовката, изчистете кухнята и я приведете в порядък – нея и мислите си. По време на действието трябва да сте в благоприятно разположение на духа: да си мислите за хубави неща; да не бързате, да не се притеснявате, да не викате и да не се карате с никого.

2. Добре е да сте се изкъпали преди започване на работа и да сте облечени със светли дрехи.

3. Още един благоприятен ритуал – да напръскате помещението с китка здравец, потопена във вода.

4. Козуначеното тесто е метеозависимо: то обича топличкото и не понася студа и течението. Ето защо затоплете предварително кухнята и отрано загрейте фурната.

5. Извадете всички необходими Ви продукти още сутринта от хладилника. Когато пристъпите към работа, те трябва да със стайна температура.

6. Качествената мая е половината от успеха. За приготвянето на козунак избирайте само хубава, жива мая – тя е леко влажна, приличаща на парче пластилин. Благодарение на нея тестото става меко и въздушно.

7. Преди да замесите тестото, задължително пресейте брашното – два или три пъти. Изберете качествено, бяло брашно.

8. За да може тестото да втаса добре или в помещението трябва да е много топло, или сложете съда с тестото в по-голям съд, пълен с топла (не гореща!) вода. Покрийте го с дебела кърпа или подходящо одеялце.

9. Омесването е добре да бъде направено ръчно. При това доволно дълго – до момента, в който тестото не започне да се отделя с лекота от масата.
Хубаво е и да го ударите 50-на пъти – вдигате високо и го пускате на масата.
Отново напомняме – не правете нищо с яд или прибързано! 🙂

10. Най-хубавите козунаци стават с домашни яйца, които имат яркооранжев жълтък.

11. За аромат можете да използвате ванилов екстракт или ванилия, смлян кардамон, шафран, лимон или портокал (много ситно настъргани кори и сока от плодовете).

12. По желание можете да добавите и ситно нарязани сушени кайсии, захаросани плодове и бадеми.

13. Тавичката се намазва с масло и се постила с хартия за печене.

14. Запълнете формата с тесто, представляващо 1/3 от нейния обем, отново покрийте и оставете на топло място, докато обемът му не се увеличи двойно.

15. Намажете горната част на тестото с разбити жълтъци. Най-добре е вместо четка да използвате чиста китка здравец.
По желание, можете да поръсите със захар и да подредите отгоре белени бадемчета.

16. В центъра на всеки козунак бучнете по един дървен шиш. Това ще спомогне за плавното надигане и ще е полезно за Вас – така можете да проверите дали козунакът е готов. Ако дървеният шиш е сух и чист, значи лакомството е готово.

17. На долното ниво на печката поставете огнеупорна купа с вода – така козунакът ще бъде много по-нежен и въздушен.
По време на печене, не отваряйте вратичката на фурната, поне до момента, в който не видите, че козунакът се е покрил със златиста коричка. В противен случай тестото може и да не се надигне.

18. Ако дървеният шиш е още влажен, покрийте козунака с фолио.

19. Готовите козунаци се оставят да изстинат напълно, след което се увиват в хартия за печене и се прибират до Великден.

20. И… направете си едно малко, пробно козуначе 😉 Кой издържа чак до Великден, при положение, че е месил тесто и е вдишвал омагьосващите аромати на печащия се козунак? 😉

Весело посрещане на празника, мили хора!