Естествени оцветители за боядисване на яйца

28
Добави коментар
vestitel
vestitel

Естествени оцветители за боядисване на яйца

Великден наближава и магазините и сергиите вече изобилстват от цветни лепенки за яйца, стикери и всякакви великденски джунджурии. Разнообразието в препаратите за оцветяване също е богато – обикновени бои, кристални, седефени, всякакви. Има наистина много начини да оцветиш яйцата за Пасха, различни техники и похвати. Ето един от тях, който ни връща към природата:

От доста време събирам рацепти за натурално оцветяване на памучни и вълнени тъкани, и експериментирам вкъщи. Преди 2-3 години реших да опитам и какви цветове ще се получат, ако опитам да боядисам яйца. Наистина резултатите бяха интересни.

Наситено червено
Настъргваме на ситното ренде чевено цвекло. С ръка изцеждаме сока в подходящ съд. Сварените и още горещи яйца потапяме изцяло в сока, можем и само да капнем капки, като се оттекат, се получават интересни ленти и шарки. Ако пък нарежем цвекло в съда, където варим яйцата ще се получи цвят малко по-различен от наситеното червено, с лек лилав оттенък.
Ярко жълто-оранжево
Сваряваме за около 5 мин. 1 с.л. куркума в 300г вода. В този разтвор потапяме горещите сварени яйца. Държим дотогава, докато се постигне желания цвят. Обикновено за 5-6 мин се получава. Жълт цвят ще получим и, ако сварим яйцата с люспи от лук. Но да се има предвид, че яйцата получават лек дъх на лук при варенето.
Зелено, сиво-зелено
В съд с вместимост 3л слагаме да се вари гъста отвара от коприва и лопуш /лапад/, след десетина минути прецеждаме и в отварата сваряваме яйцата. За ярко зелен цвят можем да изстискаме свеж сок от спанак или лопуш и да оцветим горещите яйца. Сокът ще извлечем по-лесно като смелим с пасатор листата. Прецеждаме през тензух.
Светло и тъмно кафяво
За получаването на този цвят се използва суха орехова шума или зелените обелки от орехите, ако сме си събрали през есента. В зависимост от наситеността на отварата е и цветът на яйцата. Кафяво се получава и от силна отвара на черен чай и силно кафе.
Синьо
С този цвят не съм опитвала, но имам рецепта, че се получава от цветчетата на цикорията /синя жлъчка/. Технологията е същата. А не съм опитвала, защото тази билка в по-големи количества може да причини отравяне и трябва да се прави от опитен човек. Иначе за боядисване на платове става. След боядисването яйцата могат да си изрисуват в бои на водна основа, да се излъскат с олио за блясък.

Уточнявам, че посочените начини за боядисване са по-сполучливи при бели яйца. Ако яйцата са тъмни, жълтият и зеленият цвят най-вероятно няма да се получат. И още, че от куркумата и ореховата шума яйцата приемат дъх от използваните отвари, което може и да не се хареса.

Можете да изпращате и вашите идеи на [email protected]

Създадена на 06.04.2012 г.