Wellness в България

7
Добави коментар

зрели плодове Годжи бери
Годжи бери е популярното название на Lycium Barbarum. Други известни имена са още: Императорски плод, Китайска шипка, лиций, мерджан и др.

Родственик на Годжи бери в България е Мерджанът. Всъщност, по  света се срещат над 80 разновидности на тази фамилия плодови храсти. Годжи бери е вида, който се отглежда от хилядолетия в района на Хималаите в Китай и Монголия.

И Мерджанът, и Годжи бери са от вида SOLANACEA, част от семейство картофови, където също принадлежат доматите, картофите, лютите чушки, тютюнът и др.
За медицински цели и за консумация от хората, обаче се използва основно Годжи бери (Lycium Barbarum) – ползотворния му ефект е доказан във времето. В същото време е добре изследвано и изучено от  медицината. Има още една разновидност – Lycium Chinese, но все пак Годжи бери се счита за растението с най-положителен ефект върху човека.

видове Solanacea
Консумацията на Годжи бери стана популярна в западния свят през последните 10 години, а в България – тепърва предстои.
Годжи бери може да намерите в специализираните магазини за здравословно хранене, китайските магазини и някои от веригите супермаркети.
В най-честия случай, Годжи бери може да намерите в изсушен вид – много подобен на стафидите. По този начин хранителните съставки на плодовете се запазват в максимална степен.

Легендата за Годжи
През един от военните периоди в Китай (475 г. пр. Хр.), по склоновете на Благоуханната планина (сега провинция Нинся, Китай) живял млад земеделец. Наричали го Гоу Дзи (което означава Куче), защото в Китай се е вярвало, че децата с обикновени и посредствени имена са предпазени от болести. Когато Гоу Дзи пораснал, се оженил за девойка от семейство Чи. Тя била трудолюбива и любяща жена. Двойката живяла скромен, но щастлив живот, докато Гоу Дзи не бил повикан на военна служба, за да защитава царството от чужда инвазия.
След много години на тежки битки, Гоу Дзи изпълнил дълга си към царството и се завърнал у дома. Били гладни години и сърцето на Гоу Дзи се късало, като гледал как хората умирали от недохранване.
Гоу Дзи бил силно изненадан, когато заварил майка си и съпругата си в чудесно здраве – с розови бузи, жизнерадостни. Той попитал съпругата си Чи за причината, а тя казала, че е събирала червени плодчета от храсти в Благоуханната планина и че с тях е хранила фамилията.
Майката на Гоу Дзи се разплакала и през сълзи потвърдила, че ако не е била Чи да събира тези малки плодчета, всички отдавна щели да са мъртви. Гоу Дзи се разплакал от щастие.
Съседите на фамилията чули тази история и тутакси се втурнали да събират тези чудодейни, червени горски плодове. Те започнали да ги наричат Гоу Чи или Гоу Чи Дзи – за да се запомнят имената на тази двойка, която открила и дала на хората този високо хранителен плод.

Името Годжи е компромисния вариант за най-лесно произнасяне на имената на тази двойка.

Освен легендата за откриването и самото име на Годжи, има още една легенда – тя е за Ли Цин Юен – експерт хербалист, който живял до 252 години.За Ли Цин Юен се счита, че е човекът, който е живял най-дълго в света. Вдясно можете да видите единствената снимка, която му е правена – 1 година преди смъртта му, т.е на 251 г. Легендата разказва, че той закусвал всеки ден от своя нечувано дълъг живот със супа от Годжита. В менюто му също така присъствал ежедневно и корени от Женшен, както и други китайски билки. Ето защо китайците толкова силно вярват, че Годжи бери е суперхрана!

Нека сега видим и един подробен хранителен анализ на Годжи бери:

Витамин А – важен е за растежа на костите и за зрението. Липсата му се проявява със „сухи“ очи и с отслабване на зрението, особено през нощта.

Витамин Е – мощен естествен антиоксидант. Той е важен за много функции, свързани с кръвоносната система. Тялото има проблеми с усвояването на този витамин, защото в повечето случаи успява да абсорбира само около 20% от количествата, приемани от други храни. При Годжи бери се усвояват около 50%.

Витамин В1: тиамин, във функционирането на нервната и храносмилателната система и подпомага усвояването на въглехидратите.

Витамин В2: Важен за метаболизма и за образуването на червените кръвни клетки.

Витамин В6 помага на имунната система и естествената защита на организма, също така стимулира и помага за изграждането на мускулите на тялото.

Витамин C: важен антиоксидант. Известно е, че в Годжи бери се съдържат шест пъти повече Витамин С от портокалите  и два пъти повече от  магданоза.

Каротин: каротин съдържанието на плода е по-висока от това на морковите, чудесно е за кожата.

Омега 3 мастни киселини: намаляват с над 50% риска от сърдечно-съдови заболявания, предпазва белите дробове от заболявания, понижават холестерола и триглицеридите.

Омега-6 мастни киселини предпазват от: ракови образувания, депресия, бръчки, кожни проблеми, множествена склероза, инфаркти, аритмии, спомагат за образуване на клетъчните мембрани.

Бетаинът: това е  вещество, което е важно за черния дроб, който се произвежда от детоксифициращото хранително вещество Холин.

Ситостеринът (или Ситостерол): понижава холестерола естествено, естествен афродизиак.

Каротеноидите: Годжи плодове са храна, която съдържа много каротеноиди, които са от съществено значение за образуване на витамин А.

Ciperona: естествено анти-раково вещество

Physalin: Подобрява естествените защитни сили на организма, особено срещу хепатит В и херпесни възпаления.

Лутеин и зеаксантин: минерали, важни за предпазване на очите.

Solaventivona: изглежда има мощни противогъбични и противовирусни функции.

lbp2, lbp3, lbp4: уникални полизахариди, които се съдържат само в тези плодове, отговорни са за предаването на информацията между клетките.

Микроелементи в Годжи плодовете: общо 21 микроелемента, в достатъчни количества.

Цинк: важен е за костите, инсулина, покровител на черния дроб, ноктите, косата, недостигът  на синтеза на колаген се проявява с бели петна върху ноктите.

Желязо: Годжи плодовете съдържат желязо, което е отговорно за транспорта на кислород до тъканите в тялото, синтез на ДНК, нервната система, детоксикира.

Мед: Медта играе важна роля в развитието на костите, сухожилията и др.

Какво представлява ORAC?

Това е метод, разработен от изследователи от Националния институт по застаряване на населението на САЩ. ORAC е акроним от английски Oxygen Radical Absorbance Capacity – или в превод това е Антиоксидантен капацитет. ORAC на Годжи бери е един от най-високите спрямо всички плодове. С високия си Антиоксидантен капацитет, Годжи бери спомага за  усвояването на свободните радикали в организма, които са отговорни за много болести, включително рак, Алцхаймер и др.

Плодовете на Годжи бери имат много приятен вкус. Могат да се консумират свежи, сушени, накиснати във вода за приготвяне на студен чай или да се поставят в други храни.

Препоръчителната дневна доза е 15-20 плодчета. Може да се раздели на сутрешен и вечерен прием.

ДОБРЕ Е ДА ВКЛЮЧИТЕ В ЕЖЕДНЕВНОТО СИ МЕНЮ ПЛОДОВЕ ОТ ГОДЖИ БЕРИ!

В друга публикация ще Ви покажа как се приготвя хладен чай от Годжи бери – това е истински божествена напитка, с невероятен вкус!

Ето и няколко красиви снимки на Годжи бери 🙂

беритба

плодове на Годжи бери

естествено сушене на плодовете

храст на Годжи бери