“Христос възкресе”, “Воистина възкресе”! | bgbezgranici.com

1
Добави коментар
ditadita
ditadita

Великден е християнски празник, честващ възкресението на Исус Христос три дена след неговото разпъване на Светия Петък и дава края на постите.
Символ на възкресението е яйцето, от което птицата се излюпва. Яркочервеното яйце е символ на Великден за православните християни по цял свят. Традиционният християнски поздрав е:

“Христос възкресе”, a отговорът е: “Воистина възкресе”. Поздравът трае през 40-те дни след Великден.
Денят се нарича Празникът на празниците за всички православни християни и прославя прехода към вечността. Денят на празника е определен на Първия вселенски събор през 325 г.
Страстна седмица
Така се нарича седмицата преди Великден. Тя е последната от великденските пости. В нейния край от 1 до 3 дни се “тримири“ – не се яде или пие нищо, освен вода.
Първото яйце се боядисва в червено, за да символизира кръвта на Христос. Запазва се или се заравя в полето, за да осигури плодовитост. Традиционно яйцата се боядисват на Свети четвъртък след светата литургия. Привилегията за боядисването на яйцата е на най-старата жена в къщата.
Великденските хлябове също са задължителни. Правят се малки или големи с декорации. Хлябът се нарича колаче или козунак. Една от погачите се декорира специално с червени яйца – с едно или по голям нечетен брой яйца.
Хлябът се носи в църква през съботната вечер. Църковните камбани започват да бият малко преди полунощ, зовейки християните за молитва. В полунощ се изнасят специална редица от служби.
Великденски заек
През последното десетилетие на трапезата се появява и Великденския заек. Една легендите обяснява появата му с езическата богиня Естра. Тя превърнала птица в заек, но той пак продължил да снася яйца. В друга немска приказка се споменава Великденски заек, който криел от децата боядисани и рисувани яйца в градината. А в Америка децата вярват, че ако бъдат послушни Великденският заек ще им донесе гнездо, пълно с шарени яйца. Така от XVIII в. в Германия за първи път започват да се произвеждат Великденски зайци от захар и шоколад.
Разпети петък
Разпети петък, или Велики петък, е времето за душевно пречистване. В този ден не се работи.
На Великден черпят за името си: Велико, Велика, Величка, Величко, Вела, Великослав, Велко, Велчо, Вельо, Велимир, Велимира.