Разпети петък 13-ти 2012-та

3
Добави коментар
Kichashki
Kichashki

Забелязали ли сте как светът е обхванат от невероятен фатализъм? Всяка наченка дори на съвпадение на цифри, знаци, думи и събития, които могат да се разтълкуват по странен начин, винаги задължително трябва да носят негативна оценка. Аз не съм суеверен и затова ще си позволя да анализирам тази индустрия от фатализъм, която генерира доста нефаталистичен, а направо фантастичен, резултат. Разбира се, стискайте палци да не ми се случи нещо лошо днес, което да ме опровергае.

Нека започнем с кратък анализ на суеверието. Има психологически изследвания доказващи, че нещастните хора са най-суеверни. Тъй като ние сме една от най-нещастните нации на планетата / цък тук /, то сигурно сме и една от най-суеверните. Самото суеверие, по моему, намира корена си дълбоко в историята. Нека се пренесем във времената, когато богове и титани са кръстосвали пътищата човешки. Когато бурите са били дело на Зевс, вълните на Посейдон, любовта била стрела, изстреляна от лъка на Купидон и т.н. Тогава хората вярвали, че всяко нещо, което им се случва е продукт на боговете. Слънцето е бог, луната – също. Във водата живеят богове, на небето – също. Следователно, всяко хубаво нещо, което им се случва е, защото боговете са ги гледали с добро око, а всяко лошо нещо е продукт на това, че боговете нещо не им е изнесло. От тук започва голямата въртележка – хората започват да търсят тълкувания, да търсят закономерности, които им носят нещастие. И когато има някое съвпадение, то хората сме така устроени, че се вторачваме в него, и го изпълваме с вторичен смисъл, който изведнъж става водещ.

Така се случва и с петък 13-ти. Една от най-разпространените теории за възникването на това суеверие, датира от 13 октомври 1307 година, когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V, бива буквално унищожен Ордена на темплиерите. Арестуван е Жак дьо Моле, Великият магистър на ордена, както и хиляди рицари, които са подложени на ужасни изтезания, изгаряни на клада и екзекутирани, като това води до почти пълното ликвидиране на ордена. Тъй като това, обаче бил един от най-мощните ордени в историята, той респективно има много последователи и това издевателство се превръща в символ на лош и нещастен ден. И съвсем разбираемо, нали?

Въобще числото 13 е смятано за скверно. Няма да се ровя в корените на това суеверие, само ще отбележа някои от най-фрапиращите негови резултати – над 80% от небостъргачите в световен мащаб нямат 13-ти етаж; много летища нямат писта № 13; във Формула 1 няма булид с 13-ти номер; улиците във Флоренция също нямат номер 13, а много хотели “изпускат” 13-та стая и/или етаж. Интересно е как хората си намираме, от какво да се страхуваме. Много ми е любопитно как се откриха хиляди повторения на числото 13 в различни трагични истории. Христоматийният пример е с “Аполо 13″ – на 13 април 1970 година се случва експлозия в резервоара на “Аполо 13″. Совалката е излетяла от писта 39 (13 x 3), сумата от цифрите в датата на излитането също прави 13, а часът на изстрелването е точно 13:13. Интересно е и съвпадението в имената на много серийни убийци. Тед Бънди, Хенри Лий Лукас, Джефри Дамер, Чарлс Менсън и Джон Уейн Гейси – всичките тези са с точно по 13 букви в имената (на английски, за броящите в момента ;)).

Фаталността на разпети петък или пък тази на 2012 също са ясни. Интересното е как хората продължават да вярват в тези неща. Това е дългогодишно насаждан фатализъм и негативизъм. Набивано ни е в главите от малки, че ако не се страхуваме от петък 13-ти, то нещо лошо ще ни се случи на тази дата. Казвано ни е да не се оставяме черна котка да ни мине път, защото това носело лош късмет; когато ставаме, да не стъпваме първо с левия крак на земята и т.н., и т.н. Всеки от вас знае и/или се страхува от десетки подобни суеверия. Представете си само колко много страх, паника и ужас се е вселил в нас? Защо? Ако се страхувам от петък 13-ти, това защитава ли ме? Ако бягам от черни котки, това предпазва ли ме?

В суеверието няма аргументи. Никъде по света няма нито един човек, който може да аргументира безсмисления страх от обикновено събитие, като идването на дата 13-ти в ден петък. Въпреки това, обаче милиони хора по света (по последни данни само към 20 милиона американци изпадат в състояние, вариращо от силна тревога до паника) страдат от суеверия и неоправдани страхове. Ужасно!

Да, но много хора усетиха този фатализъм и позиционираха говоренето си добре в тази среда от негативизъм. Медиите, водени от Мърдок, също видяха, че това, което продава, е негативното, страшното. Няма по-четен вестник от този с убийство на първа страница. Индустрията се оформи да изкарва пари от тези страхове. Милиони долари, инкасирани от продажбата на книги за 2012-та, книги за петък 13-ти. Милиони долари, генерирани от продажбата на амулети и разни дранкулки. Хиляди и хиляди врачки и гледачки в световен мащаб. Всичкото това създава пари от вашите страхове. И то без да има нужда от аргументи. А и между другото – събраните цифри от броя на думите в тази статия прави точно 13.