Кане Корсо

15
Добави коментар
trancer4o
trancer4o

Категория: Кучета

Кане корсо италиано (на латински: cohors – защитник) е брахицефална италианска порода кучета от рода на мастифите.

Кане корсо се среща най-често в черна разцветка, като има бяло петно на гърдите, възможно и на лапите, сиво или черно с тигрова/светлокафява окраска.

То е с релефна и мощна мускулатура, грациозни движения, високо и снажно на ръст.

Характер

Невероятно добро сработване със стопанина, използвано преди всичко за охрана, а впоследствие и като домашен любимец впредвид привързаността му към семейството.

В Италия породата се е наложила като „куче на мафията“, заради нрава му досущ приличащ на член на Коза Ностра – себеотдаден и любвеобилен към всички членове на фамилията и жесток към всички, които я наранят. Притежава спокойствие и вдъхва респект присъщи за уравновесените и държащи под контрол положението огромни породи.

Кане Корсо никога не атакува без причина. Може наоколо да е пълно с всевъзможни дразнещи го котки, други кучета или странични шумове, ако стопанина не му подаде команда, то остава безмълвно.

Изключително податливо към дресировка. Понякога не се нуждае и от думи – един поглед е достатъчен за това интелигентно куче, за да разбере какво се желае от него.

Внушителните му габарити създават впечатление за тромавост и трудноподвижност. Ще се изненадате с каква лекота прескача препядствия или догонва зададена цел.

Кучето се подчинява на всички в семейството, но избира само един от тях за свой стопанин и счита неговата дума за неоспорим закон. Когато дълго време той отсъства корсото страда, има нужда от човешка близост и внимание, за което се отплаща с подчинение и любов.

Характеристики

Ръст Мъжки: 64—68 см Женски: 60—64 см Тегло Мъжки: 45—50 кг Женски: 40—45 кг

Особености

Породата е природно неподатлива към болести!

Много рядко вашето куче ще заболее за разлика от останалите породи. Затова и опазването на породата „чиста“ при кане корсо е по-строга отколкото при останалите.

Това куче практически е неуязвимо и „имунизирано“ към всякакви инфекции. Бързо се адаптира към нова обстановка, движенията му са бавни, сигурни и грациозни. Понякога се използва и при лов на едър дивеч.

Ако му се подаде команда, то атакува без да отстъпва без значение дали се бори с вълк или по-едро от него животно. Стига стопанина му да пожелае корсото въпреки благия си характер се бие до смърт, само за да угоди на собственика.