SEO копирайтинг

9
Добави коментар

Публикувано от
Petko Dimoff

Размерът има значение!

Вижте някои съвети за шрифтовете от http://postvai.com:

Какъв шрифт е най-подходящ за Вашия текст?
Изследвания са показали, че скоростта на четене от монитор е с 25 % по-ниска от тази на хартия. Много хора изпитват дискомфорт при четене директно от компютър.
Поради тази причина е препоръчително да се използват без серифни шрифтове, колкото по-семпли, толкова по-добре. Тези шрифтове са предназначени точно за монитор, тъй като тяхната разделителна способност е 3 пъти по-малка от тази при печат.
Целта е текстът да се чете леко и лесно.
За да намерите най-подходящата големина на Вашия шрифт, експериментирайте с няколко размера. Обикновено повечето сайтове са с размер 12, а аз препоръчваме 13 и дори 14 пункта.
За междуредовото разстояние повечето специалисти препоръчват т.нар. „златно сечение“ – 1.62 пъти от големината на буквите. При 14 пиксела се пада редова разредка около 1,5. Дължината на един ред е добре да бъде не повече от 60 символа.
Най-подходящият цвят на шрифта е този, който прави най-добър контраст спрямо фона на сайта. А самият фон е желателно да бъде еднороден и да не намалява четимоста на текста.
Оставяйте празни места за кратки почивки, тъй като четенето от екрана натоварва много очите. Пишете кратки параграфи от 4-6 реда и оставяйте достатъчно въздух между тях.
Накрая не забравяйте, че уеб пространството е интерактивна медия и потребителят има нужда да взаимодейства със сайта, а не само да чете.