Живописният град Исафьордур в Исландия (Isafjordur)

93
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

    Исафьордур е един от живописните градове на Исландия, разположен в северозападната част на страната. С население от 2600 души, той е най-големия град и столица на полуостров Уестфьордс (Westfjords). Издигнат е върху пясъчна плитчина на фиорда Скутулсфьордур (Skutulsfjörður), който от своя страна притежава две долини – Tungudalur и Engidalur и е заобиколен от високи и стръмни планини.

Този прекрасен град има дълга история и в продължение на много години е бил един от най-големите центрове на риболовната промишленост в Исландия. За първи път за него се споменава през 9 век, а през 16 век той нараства значително, тъй като се превръща в пазарна точка за чуждестранни търговци. По същото време района е бил свързан с магьосничеството и много хора били прогонени на близкия полуостров Hornstrandir, който сега е национален природен резерват. През 1786 г. Исафьордур придобива статута на град. 

Освен с история, това приказно градче може да се похвали и с богата архитектура. Neðstikaupstaður притежава рядка колекция от старинни дървени къщи, сред който е и най-старата постройка в цялата страна – жилище построено през далечната 1734 г. Всички те са построени предимно от заможни чуждестранни търговци в края на 18 век. Други добри примери на това строителство са Tjöruhús (завършена през 1742), Krambúð (1761), както и Turnhús (1744), в която сега се помещава морския музей.

Културният живот в Исафьордур процъфтява през вековете до ден днешен. Регионалната библиотека е основана през 1889 г., а първото исландско музикално училище отваря врати през 1911 г. Налице е също така новоучредена художествена школа, носеща името на първия архитект на Исландия. Художествената галерия Slunkaríki е една от най-забележителните в страната и в нея целогодишно се правят изложби. Морския музей притежава изключителна сбирка от традиционни инструменти и реликви. 

Напоследък градът се превръща и в атрактивна туристическа дестинация. Исафьордур има превъзходни възможности за туризъм и предлага интересни маршрути. В долината Тungudalur е изградено голф игрище и къмпинги, готови да посрещнат всеки гост, желаещ да се наслади на красотата на Исландия. Не далеч има ски писти за начинаещи и напреднали скиори, оборудвани с най-модерните лифтове и съоръжения. Градчето е идеална отправна точка, за тези, които искат да се впуснат в изследване на величествените Западни фиорди. Туристически агенции предлагат разнообразие от екскурзии за разглеждане на забележителностите около Исафьордур, като може да избирате дали това да стане по земя, по море или по въздух.  

Hobyto.com