Тагетес (Турта, Камшиче). Отглеждане и засаждане на Тагетес

1
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

Тагетеса е едно от красивите и непретенциозни цветя с които може да украсите градината или балкона си през лятото. Продължителния му цъфтеж и лесните грижи му отреждат място в почти всяка лятна градина. Принадлежи към сем. Астрови (Asteraceae).

Произход: Родината на този красавец е Централна Америка и най-вече Мексико.

Описание: Тагетеса е едногодишно растение с изправени стъбла, които са силно разклонени още от основата и завършват със съцветия. Познати са както нискостеблени сортове (подходящи за сандъчета), така и високи сортове (подходящи повече за градината). Има перести, силно насечени листа. Характерен е със силната си миризма, която някои не понасят, но пък се смята, че гони много от насекомите. Във всички части на растението се съдържат етерични масла, които се използват в парфюмерийната и фармацевтичната промишленост. Красивите цветове на туртата са в жълто-оранжево-кафявата гама. Срещат се сортове с цвят на лимон, огнено-оранжеви, както и кадифено кафяви, а също така и шарени. Цветовете биват прости или кичести.

Период на цъфтеж: Цъфти от юни до падане на първите слани.

Място: Тагетеса е слънцелюбиво растение. Обича огряти от слънце места. Развива се и на полусянка.

Почва: Обича глинесто-песъчливи, но богати и плодородни почви с достатъчно влага.

Засаждане: Растенията се засаждат на 20 – 25 см. едно от друго. Има добра, силно разклоняваща се коренова система, която бързо се възстановява. По тази причина понася разсаждане и по време на цъфтеж.

Поливане: Тагетеса е сухоустойчив, но все пак трябва да се полива редовно и умерено по време на вегетация. Поливките се намалят ако искаме по-бързо узряване на семенните кутийки.

Торене: Тори се всяка седмица.

Размножаване: Размножава се лесно чрез семена, които се сеят на закрито през февруари – март. След поникването по-слабите растения могат да се отстранят. Изнасят се на открито през м. Май. На открито тагетеса може да се засява през месец април. Семената се събират неколкократно, като семенните кутийки се отварят и семената се изсушават добре.

Вредители: Листни въшки, акари и охлюви. Сравнително рядко се напада от болести и вредители, поради наличието на силни етерични масла в частите на растението.