Арганово масло

1
Добави коментар
trendi
trendi

0 21 март 2012 в Здравен бюлетин от grazzia

Аргановото масло е безспорно едно от най-редките растителни масла в света, и следователно едно от най-скъпите, поради малкия и бавен ръст на производителността. Той има вид на гъста,  златиста течност при стайна температура и е изключително богата и разнообразна  на минерали и витамини. Смята се за  луксозно масло от мнозина.

Дървото Арганиа е древно дърво,  специфично за Мароко,  ограничава се само до райони в Мароко, и обикновено не се среща никъде другаде по света. Маслото се получава чрез натискане на малките семена на плодове арган (черупчести). Това се извършва или ръчно, което е традиция, от местните жители или с големи машини, ако то е за промишлена употреба. След екстракция на маслото то бива или печено или изпратено директно за преработка. Изпечената версия на маслото се използва за кулинарни цели и има леко вкусен аромат, докато суровото масло се използва предимно в козметични продукти. Макар и годни за консумация, маслото не е често използвано за кулинарни цели, поради високата си цена. Арганово масло традиционно се използва от местните жители в Мароко за ефективно лечение на различни заболявания и проблеми на кожата.

Предимства

Маслото съдържа необичайно висока концентрация на витамин Е (токофероли) и каротини (форма на витамин А), и двете от които са жизнено важни компоненти съставящи една здрава кожа. Повечето козметични компании предпочитат да добавят арганово масло в техните продукти, поради бързата му степен на усвояване в кожата и богатото на витамини съдържание, което спомага за почти незабавни възстановителни реакции при локално приложение върху кожата.Аргановото масло се прилага  най-вече при по-висок клас козметични продукти като овлажнители, балсами, шампоани и слънцезащитни продукти.

Въпреки, че може да се намери в различни продукти, можете да използвате арганово масло директно върху кожата си. Това обикновено се прави в масажни терапии, като се масажира бавно и се разпространява по цялото тяло. Това моментално обогатява кожата с витамини и може да спомогне за намаляване на вероятността от евентуални инфекции на кожата. Доказано е,че такива терапии могат да  бъдат ефективни за избледняване на бръчки и стрии, когато се практикуват последователно в продължение на период от един месец.

Аргановото масло за Вашата коса

Поради своята гъвкавост и множеството полезни свойства, употребата на арганово масло не се свежда само до приложения по кожата, но обикновено се използва и за лечение на повредена, суха или чуплива коса. Маслото може силно да хидратира вашата коса и да задържи влагата, създавайки слой, който не се изпарява. Този слой поддържа хидратиран косъма до неговото отмиване с вода, което го прави надежден, ефективен и дълготраен хидратант придавайки на косата атрактивен и здравословен блясък.

То също така помага за укрепване на косъма и спомага за еластичността, като по този начин предотвратява чупливостта или изтъняването. Изтощена коса може лесно да бъде подхранена от ежедневното прилагане на маслото, тъй като то съживява косъма с всички видове витамини и минерали налични в неговия състав.

Хората, страдащи от косопад могат естествено да го предотвратят с помощта на аргановото масло. Маслото може да помогне за удължаване на живота на косата и стимулира растежа , чрез увеличаване на количеството произведен  кератин, който е съществена част от косата.

Точно по тези причини можете да срещнете маслото в редица луксозни шампоани и балсами, но и голяма част от ползващите го предпочитат също така и да прилагат директно чистото масло.

Няколко съвета

 – При закупуване на арганово масло, бъдете сигурни че то е 100% чисто – без допълнителни химически примеси, тъй като те значително намаляват ефекта от приложението му

– Винаги се опитвайте да си набавите масло придобито чрез метода на студено пресоване. Всякакъв друг метод използващ термична обработка сериозно уврежда и намалява състава му на минерали и витамини. Това, естествено, не се отнася до маслото за кулинарни цели.

– Купувайте винаги сертифицирано от подходящ наблюдателен орган или лаборатория масло защото високата му  цена предполага голяма спекула и е съвсем сигурно, че няма да останете доволни.

арганарганово маслобио козметиканатурална козметикаорганично