Музика за мама и бебе

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Известно е положителното въздействие на музиката върху организма – дори върху този на бебето, което все още се намира в майчината утроба.

 

Ако и ти в момента се намираш в този сладък и трепетен момент на очакване, значи пред теб е невероятният шанс да започнеш да възпитаваш, обучаваш и отглеждаш едно здраво и щастливо дете още докато то е в утробата ти. Имай предвид, че изследване на американски учени е установило, че дори десет минути слушане на Моцарт повишават ко­ефициента на интелигентност сред­но с 8-9 единици. В теста са взели участие както хора, които харесват класическата музика, така и такива, които не я предпочитат.

Как въздейства музиката

Уютно сгушено в коремчето на мама, детето чува първите звуци, които достигат до него, а те оказват силно влияние на емоционалния му свят. Доказано е, че от 14-ата седмица на бременността плодът реагира на ритъма на мелодията и на силата на музиката. Още от този момент, макар и неродено, бебето може да определи харесва ли му това, което чува, или не.

Още в утробата се оформят начинът и скоростта, чрез които мозъкът прави различни връзки, обработва и разпознава звуците. Това раз­витие не се ограничава само до слуховата система. Ранният опит с музика и реч е изключително важен при оформянето на много мозъчни функции, свързани с по-високи ас­пекти, включително с развитието на езика, емоциите и познавателните способности, като памет, внимание и мислене.

През 50-те години на двадесети век са създадени много центрове за музикотерапия, които успешно работят и днес. А още в началото на века В. М. Бехтерев доказва, че приятната и хубава мелодия влияе положително на дишането, кръво­обращението, отстранява умората и предизвиква физическа бодрост. Ученият не случайно подчертава важната роля на приспивната песен за пълноценното развитие на мал­кото дете. Това служи като основа на много негови последователи да започнат да използват музиката при бременни и техните бъдещи деца за успокоение, възпитание и укрепване на здравето.

 

Как да избереш подходящи мелодии

Специалистите, изучаващи мозъка и развитието му, раз­работват специални серии за бременни и бебета, които осигуряват естествен акустичен, пълен спектър на звука (20-20 000 Hz). Специално подбраната серия Music for baby на Advanced Brain Technologies USA например е акустично променена и записана чрез няколко инструмента, които „мал­ките уши“ са способни да възприемат и тя да им въздейства правилно от рано.

Избирайки мелодии за теб и бебето, се придържай към след­ните правила:

Нека музиката включва природни звуци и такива, които са близки за разпознаване от бебето.
Подходящи са и приспивните песни, както и класически детски композиции от културата на много народи.
Не забравяй, че темпото налага и цялостния вътрешен ри­тъм на тялото ни. Бавното темпо забавя телесния ни ритъм и намалява възбудата, успокоява, докато бързото ускорява телесните ритми и увеличава възбудата.
Музиката въздейства предимно чрез своите специфични честоти, които бебето улавя. За ниските се знае, че успокояват, средните помагат на концентрацията и фокуса, а високите са по-стимулиращи. За периода на бременността и развитието на плода са препоръчителни албуми със записи на ниски и средни честоти.

 

Безопасността преди всичко

Специалистите съветват бащите да разговарят с детето, до­като е в утробата, и като шептят в ухото на майката. Така то чува по-добре бащиния тембър. По същия начин музиката ще достигне „по-близо“ до съзнанието на мал­кото, ако ти я слушаш със слушалки. Но най-важният съвет, който дават аудиолозите, е да се ръководиш от собст­вените си предпочита­ния и да не забравяш, че продължителното слушане на музика с наушници води до вло­шаване на слуха. Не се препоръчва музиката да се слуша в МРЗ фор­мат и от компютър, тъй като звукът се компре­сира и натоварва пре­работката, емоциите и тялото. А когато бебчето се роди, силата на звука не бива да надви­шава тази на нормален говор, като уредбата е необходимо да поста­виш на не по-малко от един метър от мъничето. Никога не слагай слушалки на малкото – опасността от травми е огромна.

Внимавай за…

Имай предвид, че звукът е нож с две остриета. Той може много да помогне, но и да напрегне бъдещата майка и нероденото й бебе. Препоръките на сп. „Моето дете” са да послушаш „Тъжен валс” на Сибелиус, „Мечтание” на Шуман, пиесите на Чайковски, „Приспивна песен” на Брамс, „Лунна светлина” от Дебюси, „Аве Мария” на Шуберт.

Ако не харесваш класическа музика, не се насилвай да я слушаш.

Опитай с:

Music for Mother & Baby от Simon Cooper  – много приятна музика за бременни и бебета.
Звуци и природата – морски вълни, ромон на листа, чуруликане на птички, дъждовни капки, песента на делфините, звуците на китовете, шум на гора.

В очакване на новороденото

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.