МиШ- МаШ с МаРиЯ: Охлюви по Бургуньон или Бургунски

2
Добави коментар

Охлювното месо съдържа 81,6% вода, 16,3% белтъчини, 0,8% мазнини и 1,3% минерални вещества. Съпоставяйки го с месото от другите животни се вижда, че освен неговата диетичност по отношение на мазнините, то е най-хранителното по отношение съдържанието на белтъчини.Охлювите са една великолепна диетична и лечебна храна при различните заболявания, но тяхното още по-голямо достойнство е, че поддържа здравето на тези, които се чувстват добре. Италианската и френската кухня предлагат най-голямо разнообразие от охлювни рецепти. Вкусът на охлюва най-добре се изявява, когато се поднася топъл.Най-прочутата, най-разпространената и не са малко гастрономите, които я определят, като най-добрата е рецептата “Ескарго ала Бургуньон” или “по Бургунски”. Това типично, вкусно и традиционно блюдо на френското кулинарно изкуство задоволява не само изтънчения вкус на французите, но и на хората по света.
Прочетох доста вариации на тази рецепта и сега ви представям продуктите и начина на приготвяне.

Необходими продукти:

50 броя охлюви;
1/2 глава кромид лук;
1-2 стръкчета пресен чесън;
1-2 стръкчета целина;
връзка магданоз;
1-2 листа дафинов лист;
сол и черен пипер на вкус;
250 мл. бяло сухо вино;
1 филийка настърган стар хляб;
100 грама краве масло.

Начин на приготвяне:

Ако охлювите сте брали вие, то оставете ги под похлупак поне едно денонощие. По този начин те ще се освободят от храната която са приели по време на паша. Добре измитите охлюви се пускат във врящата вода за около 15 минути. След като се сварят измийте със студена подсолена вода. Извадете телцата от черупките.Заврете около 1/2 литър вода заедно с бялото вино. Вътре поставете целината и дафиновият лист и охлювите. Нека поврят на бавен огън около час,като почти към края на варенето поставете сол и черен пипер на вкус. Докато врят охлювите пригответе пълнежа. Разтопете маслото и в него запържете ситно нарязаният лук, чесън, настърганият хляб и магданоза.

Измийте черупките на охлювите и подсушете. Във всяка от подсушените черупки най-напред се пъхва малко от хомогенната смес, след което се вмъква охлювното телце, леко се натиска и повърхноста най-отгоре се запечатва със същата смес. Подредете охлювите в подходящ съд и запечете за 10-15 минути при температура 180 градуса. В някои рецепти се споменава реденето и печенето върху едра сол. Опитайте 🙂

Французите препоръчват 🙂 :
Сервира се като второ ястие с шампанско или се препоръчват белите сухи или розови вина.