Коринтски канал – Гърция (Corinth Canal)

100
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Коринтският канал е канал в Гърция, който съединява Саронския залив на Егейско море с Лахейския залив на Адриатическо море. Каналът пресича тесния Коринтски провлак и разделя полуостров Пелопонес от гръцката суша, като го превръща на практика в остров. Строителите прокопават канала в провлака, на нивото на морското равнище, без употреба на шлюзове.

Първият опит да се построи канал на това място, датира от 7 век пр.н.е., от гръцкият тиран Периандър. Той обаче изоставя идеята поради възникнали технически трудности и вместо това построява по-простия и по-евтин път, наречен Диолк.

Названието си получава в чест на град Коринт, разположен в западната част на канала. Построен е между 1881 и 1893 година. Проектиран е от унгарските архитекти Ищван Тюр и Бела Герстер, участвали преди това в строежа на Панамския канал. Първият кораб преминава през канала на 25 юли 1893 г.

 Коринсткият канал се смята за голямо инженерно постижение за времето си. Той спестява 700-километров обиколен път около Пелопонес на малките кораби, но тъй като каналът е широк само 24 м, той е твърде тесен за големите товарни кораби. Днес по него главно преминават туристически кораби като общият им брой за година е около 11 000 кораба.

Дължината на канала е 6343 м, широчината 21-25 м, а дълбочината на водата 8 м. Стените му са от естествен произход, главно седиментни скали и варовик. Височината им достига 75 метра, а най-ниската точка на мостовете е 63 метра над морското равнище.