Високото кръвно налягане и питейната вода

33
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Хипертонията и питейната вода

Качеството на водата също играе роля в развитието на хипертония или високо кръвно налягане. Хипертония­та поразява над 50 милиона души в САЩ, превръщайки я в най-често срещаното хронично заболяване.

Тя пред­ставлява основен здравен проблем във всички развити страни в света — поради стрес, употреба на рафинирани храни, сол, липса на упражнения и водно дехидратиране.

Изследване на водата за съдържание на натрий и калций.

Но добрата новина за хипертонията (високо кръвно налягане) е, че тя може да бъде ограничена или дори предотвратена!

Диета, богата на естествени фибри, зър­нени храни, зеленчуци, органичен калций и калий – с по-малко месо, мазнини и натрий, — може да помогне да се намали или даже да се предотврати високото кръвно налягане.

Изчислено е, че 10% от приема ни на натрий идва от питейната вода! Едно изследване на ученици в горните класове в община с високо ниво на натрий в питейната вода, показва значително по-високи нива на кръвното налягане, отколкото при тези в райони с по-малко нат­рий във водата.

Момичетата от тази група имали кръв­но налягане, характерно за 10 години по-възрастни хо­ра! Изследването на по-малки деца — на възраст от 7 до 11 години в същия район, дава подобни резултати.

Заключенията от тези и други изследвания изглеж­дат очевидни: увеличените нива на натрий в питейната вода водят до повишаване на кръвното налягане.

Американс­ката асоциация по сърдечносъдови заболявания, Агенцията за опазване на околната среда, Световната здравна органи­зация и други здравни организации препоръчват нивото на натрия в питейната вода да не надвишава 20 мг на литър.

И въпреки това от 2100 водни източника, включени в преглед на Обществената здравна служба на САЩ, 42% имат кон­центрация на натрий над това ниво!

Около 5% показали нива, по-високи от 250 мг на литър!