Проф. Червеняков сезира МЗ за своеволията на ръководството на „Пирогов“

2
Добави коментар
Fakti
Fakti

Водещият специалист и  ръководител на Клиниката по гръдна хирургия  в УМБАЛСМ „Пирогов” проф.Александър Червеняков сезира Министерството на здравеопазването по повод своеволията на ръководството на Института спрямо него и екипа му, научи Факти бг.  Хирургът е изпратил  писмено становище, в което е изложил проблема. Очаква се да бъдат направени проверки по сигнала.

На спешна среща в министерството, проф.Червеняков е обяснил създалата се ситуация и е заявил, че ще защитава докрай клиниката си от опитите да бъде нарушен нейният статут и нормалният ритъм на работа. Ще припомним, че със заповед, връчена на проф. Червеняков миналата събота, на практика се бламира дейността на изградената от неговия екип Клиника по гръдна хирургия. Тя е  единствената утвърдена в страната за лечение на рак на хранопровода. Клиниката беше създадена преди 5 години от екипа на проф. Александър Червеняков, един от малкото водещи специалисти по гръдна хирургия в България. Според пациенти, клиниката и квалификацията на лекарите в екипа е на световно ниво.
Пред наш репортер проф. Червеняков потвърди за проведена среща с министър Атанасова, но отказа да даде повече подробности с аргумента, че се надява проблемите в „Пирогов” да бъдат решени цивилизовано и по съответния административен ред, с уважение към институциите. Изтъкнатият хирург изрази надежда, че проверките няма да се проточат, а в разумен срок ще бъде намерен адекватен изход от възникналата ситуация и то в интерес на болните и лекарския състав, който в момента е под напрежение от ставащото. „Имам пълната подкрепа на колегите си, за което съм им благодарен”, заяви проф. Червеняков.
Подобно нарежение в „Пирогов” имаше през 2007 г., когато след стачка на работещите в болничното заведение се стигна до смяна на ръководството и впоследствие назначаването от тройната коалиция на сегашния директор проф. Димитър Раденовски.  Проверка на наш репортер на място установи, че действията на ръководството са тема номер едно и обект на оживени коментари сред персонала. Лекари от „Пирогов” заявиха за Факти бг, че се надяват този път да не се стига до подобна крайна мярка, каквато е стачката.