140 км/ч, но само върху 19 километра 2 3970

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

140 км/ч, но само върху 19 километра

24.04.2012 20:26 | България

Движение със 140 км в час за леки коли ще бъде позволено само върху новоизградените магистрали (или части от тях) в България. Това заяви строителната министърка Лиляна Павлова вчера в парламента, след като дискусията за увеличение на максималната скорост по аутобаните от 130 на 140 км в час се разгорещи в пленарната зала.

Сега в категорията „нови“ магистрали попада само 19-километровата „Люлин“. Други около 117 км части от „Тракия“ се изграждат в момента и според Павлова те също ще отговарят на всички съвременни изисквания за безопасност, за да може поне леките коли да се движат по-бързо.

Промените в закона, подготвени от регионалното министерство, изобщо не правят такова разграничение. С преходните и заключителни разпоредби на Закона за пътищата се предлага да се направят промени в Закона за движение по пътищата, с които скоростта се вдига. Това предизвика гнева и на лявата, и на дясната опозиция.

Според Иван Иванов от ДСБ международни изследвания показват, че всяко увеличение с 10% на позволената скорост увеличава катастрофите с 20%, а смъртните случаи – с 30%. „Единственият ви аргумент е да могат тези, които имат възможност, да шофират своите мощни коли по магистралите със скорост 150 км/ч, без да бъдат глобени, защото допустимото надхвърляне ще е с 9,99 км/ч“, каза Захари Георгиев от БСП, който призова проектът да не се подкрепя.

На аргументите на ГЕРБ, че сегашните ограничения са смешни и че в цяла Европа по аутобаните разрешената скорост е по-висока, Метин Казак от ДПС отвърна: „Първо постройте магистралите, а после вдигайте скоростта.“

Въпреки дискусията проектът бе гласуван в сегашния си вид на първо четене само с гласовете на ГЕРБ и независими депутати. Министър Павлова просто обеща до второ четене в текста да се направи по-ясно разграничение къде скоростта може да се вдигне на 140 км в час.

На основна преработка в комисиите ще минат и текстовете, които забраняват билбордовете. Проектът на министерството предвижда пълна забрана за рекламни съоръжения по магистралите и скоростните пътища и разстояние от 6 до 8 метра от бордюра за останалите видове пътища с мотива, че билбордовете увеличават броя на катастрофите.

Според Павлова експертите на министерството са готови да преразгледат предложенията си до второ четене и тези разстояния, както и пълната забрана, да се променят. Асоциацията на рекламните агенции наскоро протестира срещу забраните.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти