Няколко съвета как да отслабнем

2
Добави коментар
venci_krika
venci_krika

В днешни дни голяма част от хората имам проблем с подкожните мазнини. Често задаван въпрос е „Как да отслабна?“. Има няколко начина да отслабнем. Отслабване с диета, отслабване с диета и упражнения и отслабване само с упражнение. Не се заблуждавайте, че диета е глад. Диета е правилно хранене. Има диети за покачване на тегло има и диети за отслабване.

Под диета за отслабване разбираме хранителен режим с енергиен недостиг, т.е. приемате по-малко количество енергия чрез храната от колкото имате нужда. Когато има недостиг на енергия тялото се обръща към запасите си, за да си набави такава. Тялото има 2 източника на складирана енергия – мазнини и мускули.

Ако искате да отслабнете само с диета, без упражнения разграждането на мускулите за енергия е по-лесно от разграждането на мазнините за енергия. За да се превърнат мазнините в енергия е необходими значително количество кислород.

Ако предпочетете да отслабнете с диета и упражнение ще изгорите излишните мазнини много по-лесно. Недостига на енергия и притока на кислород ще ви помогнат да постигнете целта си, т.е. ще използвате за енергия излишните мазнини.

Ако не ви се пази диета и искате да правите само упражнения отслабването ще е изключително трудно постижима цел. Ако не се храните правилно, няма как да се създаде енергиен недостиг.

Няколко съвета как да отслабнем

Яжте повече и по-често.

Много хора смятат, че като намалят храната, ще отслабнат. Истината е, че редовното хранене стимулира топенето на мазнините. Трябва да приемате по четири – пет пъти храна на ден. По-честото хранене драстично ще ускори вашия метаболизъм. Ако се храните по традиционния начин – три пъти дневно, ще забавите метаболизма с дългите паузи без храна. Наблягайте на чистото месо, яйцата, рибата като източник на белтъчини.

Яжте много зеленчуци.

Te yлecнявaт пpoцecитe нa xpaнocмилaнeтo, подобряват усвояването на други храни, peгyлиpaт фyнĸциятa нa cтoмaxa и чepвaтa, cтимyлиpaт oтдeлянeтo нa cтoмaшeн coĸ, пoвишaвaт ycтoйчивocттa нa opгaнизмa и пoддъpжaт жизнeния тoнyc. Системната им употреба повишава жизнеността и трудоспособността на човека. Перфектните зеленчуци са тичвички, аспержи, броколи, зеле, зелен фасул, моркови и др. Правилото е на всяка купичка ориз, картофи и спагети да ядете и една купичка зеленчуци. Освен това зеленчуците насищат и са нискомаслени.

Откажете се от заливките за салати, сосовете и различните добавки към храната.

Използвайте зехтин вместо олио. Лимон вместо оцет.

Избягвайте храни като :

бял хляб, тестени храни, сладкиши, пасти, торти, бисквити, сладолед, захар, бонбони, маргарин, масло, майонеза, пържени храни. Избягвайте меса богати на мазнини (като свинското, луканки, колбаси, шунка, бекон и други по-тлъсти меса).

Пърженето е много нездравословно.

Вместо това варете, печете, задушавайте, използвайте грил, но се откажете от пърженето.

Пийте много вода.

Водата е в основата на всички биологични процеси. Не са нужни много усилия да се приемат поне по 2-3 литра вода не ден, но много хора не го правят. Те смятат, че това не е много важно – напротив. Пийте вода и по време на тренировка, на малки глътки между сериите. Премахнете газираното от менюто си.

Не приемайте въглехидрати късно вечер.

Избягвайте храни картофи, ориз, макаронени изделия, хляб, тестени храни. Голяма част от въглехидрати ще се отделят като телесни мазнини. Тогава метаболизмът ви значително се забавя, а консумираните захари и дори сложни въглехидрати биват складирани като мазнини, веднага щом бъдат усвоени.

Лошите навици!

Колко хора познавате, които гледат телевизия и ядът храни като чипс, пуканки и други такива. Може би и вие го правите! Избягвайте такива храни.

Ограничете сметаната и захарта с кафето.

Едно кафе със сметана, захар и няколко бисквитки са 200 калории. Това се равнява на 30 минути правене на упражнения.

Движете се.

Ако имате възможност да ходите пеш – направете го. Не прибягвайте винаги към колата като начин за предвижване. Разхождайте се. Не се забивайте в домовете си пред телевизорите.