Ковачки се „поболя“ заради жената на Сретан Йосич

5
Добави коментар
dimonata88
dimonata88

Христо Ковачки отлагал максимално дълго явяването си в съда. Снимка: Иван ГРИГОРОВ

Веднага след експулсирането й олигархът влиза обратно в перфектна форма…

Христо Ковачки давал мило и драго сръбскят мафиот Сретан Йосич да разбере, че няма нищо общо с експулсирането на неговата съпруга Вера Милославлевич.

Преди месец от ДАНС е взето решение, с което тя получава забрана да пребивава в страната ни през следващите 10 години. Веднага след като научила за предстоящото експулсиране, Вера Милославлевич се продънила да звъни на бившия си шеф Христо Ковачки, разкрива в. „ШОУ“.

Тя е била на заплата при него до 2008 година, а уволнението й съвпада с периода, в който Ковачки влиза в остър конфликт с мъжа й. И така както преди това той я е представял за безценен експерт в сферата на енергетиката, тя е изхвърлена като мръсно куче, което пък гангстерът разтълкува като знак, че войната между него и Ковачки вече се води открито.

Веднага след това идва убийството на ортака на Ковачки – Борислав Георгиев, от приватизираната от „Българска енергийна компания” фирма „Атоменергоремонт“ през 2004 г.

Архивите припомнят, че веднага след убийството от пресслужбата на Ковачки изкоментираха, че не смятат убийството на Борислав Георгиев за форма на предупреждение към енергийния бизнесмен.

По-важно обаче бе уточнението, че освен в България Георгиев е работил по ремонтни програми на Ковачки в Сърбия. По този начин Ковачки е искал още тогава да предупреди службите, че конфликтът му със сръбския мафиот е стигнал връхната си точка.

При изхвърлянето на Вера Милославлевич от фирмата му, където тя се е водела на щат, Христо Ковачки изобщо не се церемони, а директно закрива работното място. Това обаче не му било достатъчно и според запознати три години и нещо захранвал службите с информация за гангстерската съпруга, като даже плащал на детективи да следят всяка нейна стъпка и да я дебнат за далавери. Накрая усилията му да отдалечи максимално жената на Йоца Амстердама, като издейства обявяването й за персона нон грата у нас, се увенчават с успех.

Веднага щом му докладвали, че експулсирането на жената на врага му е в кърпа вързано вече, Ковачки разпространил информацията за това, че лоша болест го мори и престанал да се вясва в офиса. Според хора от обкръжението му олигархът от един месец движел с подсилена охрана и избягвал да се появява на публични места, като пускал сътрудниците си да раздуват навсякъде, където успеят, че има тежки здравословни проблеми.

Не искаше експулсирането да се свързва с него, макар че информацията за оказаното от него съдействие в тази посока отдавна вече е стигнала до ушите на сръбския мафиот, предполагат близки до него източници.

През 2010 година сръбският наркотрафикант бе признат за виновен за поръчител на убийството на Горан Марянович през 1995 г. и получи от съда 15 години затвор. Според прокуратурата в Белград през юли 1995 година Йоца Амстердам е накарал Миодраг Проданович и Боян Милосавлевич да убият Горан Марянович в кафенето „Бамби“, в спортния комплекс „Олимп“.

Обвинение срещу него имаше и за участие в убийството на хърватския журналист Иво Пуканич на 23 октомври 2008 г. в Хърватия. Заедно с Йосич подсъдими в процеса бяха хърватите Роберт Матанич, Лука Матанич, Амир Мафалани, Боян Гудурич и Слободан Джурович. Пак през 2010 година се твърди, че Пламен Дишков – Кела е получил нареждане да ликвидира Ковачки.

По същото време се разбра, че Ковачки е направил завещание, в което оставя половината от имуществото на децата си, а другата половина разделя между съпругата си – бившата фолкпевица Десислава и сестра му.

Слуховете за влошеното здравословно състояние на Ковачки освен ситуацията с жената на мафиотския бос Йоца Амстердама обслужвали и неявяването му като свидетел по делото „Килърите”. Според запознати Ковачки искал да отложи максимум дълго явяването си пред съда, защото не искал да сгази лука.

Станислав ДИНКОВ

БЛИЦ

30/04/2012