Сваляне на висока температура

1
Добави коментар
jasminivanova
jasminivanova

Първо нека да си изясним какво е висока температура?

37 градуса е нормалната човешка телесна температура.

38 градуса и нагоре вече се счита за висока температура.

Температура между 37.5  и 38.2 градуса се счита за висока но не критична. Ако измерената температура е по-висока, съветваме ви да се обърнете веднага към лекар, а ако става въпрос за малко дете то най-добре е веднага да потърсите бърза помощ.

Как да измерваме температурата правилно?

– Разклатете добре термометъра, за да може живака да падне под скалата показваща 35 градуса или просто натиснете бутона Reset ако имате електронен термометър.

– Поставете сребърния сензор или тънкия край на термометъра високо под мишниците. Много е важно термометъра да остане през цялото време на правилното място.

– При по-големи деца или възрастни, можете да поставите термометъра под езика, но трябва да се внимава много да не бъде захапан силно или счупен понеже живака е силно отровно вещество.

– Ако измервате температурата с живачен термометър, изчакайте поне 2 минути, а ако измервате с електронен, изчакайте докато чуете звука за край на измерването.

– След като извършите измерването на температурата, измийте термометъра със спирт или някакъв течен сапун. Не използвайте гореща вода, понеже може да повредите термометъра.

А как всъщност да свалим високата температура?

Ако имате висока температура, най-добре за вас е да се храните обилно и да приемате повече течности (на-добре чай, натурален сок или вода с лимон). Горещите течности имат свойството да стимулират потенето, което е естественият механизъм за охлаждане на тялото и за прочистване на токсините.

Така, а ето и няколко натурални способа за сваляне на висока температура:

– Шоколад: Знаете ли че шоколадът може да бъде и лекарство? В традиционната медицина на някои народи какаото се използва за лечение на треска и сваляне на висока температура, за лечение на депресия и болни бъбреци и черен дроб.

– Нар: Израелтяните отглеждат нар вече повече от 5000 години. В медицината се използват много части на плода. Например корите от нар могат да бъдат много силно оръжие срещу висока температура.

– Бреза – естествения аспирин: Западната медицина използва аспирин за понижаване на температурата. Много малко хора знаят че бадема, брезата и върбата съдържат салицин, естествения аспирин който също е много ефективен. Африканските народи, например, отдавна използвали тази природна билка за лечение на херпеси по устата.

– Тамаринд: Арабските лекари отдавна изучават лечебните свойства на тамаринда. Известно е че той-също има свойството да понижава висока температура. Индианците също са го използвали за лечение на устни херпеси.

– Градински чай: Градинският чай е билка, много популярна в повечето страни по света. Градинският чай има свойството да сваля високата температура, освен това има анти бактериални и анти септични свойства.

– Чили: Всички знаем че топлата храна е не само вкусна, но и помага да свалим температурата. Храните които съдържат чили или лют червен пипер предизвикват обилно изпотяване, а както вече споменахме това спомага за свалянето на висока температура.

– Джинджифил: Джинджифилът, наред с много други лечебни свойства има и това да спомага за бързото сваляне на температурата. Направете си един чай от джинджифил (добавете му и лимон). Този чай не само ще насърчи изпотяването и бързото сваляне на температурата, но ще спомогне и за унищожаването на бактериите в гърлото (доста добре се справя с бактериалните инфекции).

– Дрянова кора: Жителите на Южна Каролина имат една доста интересна техника за сваляне на висока температура, те използват кора от дрян напоена с уиски.

– Говори се че благовонните масла от австралийския евкалипт имат свойствата да се борят с високата температура.

– За сваляне на висока температура, руснаците най-често използват чай от малина и червена боровинка.

– Вземане на душ със студена вода: За този метод вероятно знаят всички, но ефекта от него е много кратък.

– Студени компреси: Студените компреси са също толкова ефективни колкото и студеният душ, но ако сте упорити и ги сменяте постоянно, ефекта няма да е краткотраен.

Всички тези съвети за сваляне на висока температура използвайте само на своя глава и помнете – ако имате възможност, ВЕДНАГА ВИКАЙТЕ ЛЕКАР.

&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp