Свят на лалета в Канада

1
Добави коментар
ivanov3221
ivanov3221

Нека надникнем в Канада и да се потопим в магията на фестивала на лалетата.

Свят на лалета в Канада

Един от най-великолепните празници на пролетта е фестивалът на лалетата в Канада (Canadian Tulip Festival), който ежегодно се провежда в Отава през първата седмица на май.

Канадският фестивал на лалето е най-големият фестивал на лалетата в света. Макар че Отава е една от най-студените столици в периода на цъфтежа на лалетата се превръща в световна цветна столица.Над половин милион туристи всяка година пристигат да видят цъфтенето на над 5 милиона лалета.През май канадската столица е залята с море от лалета, които според стара традиция пращат благодарните холандци като подарък на Канада.

Тази традиция се е появила след края на Втората световна война, по време на която Канада е дала убежище на бягащия от фашисткия режим кралски двор на Нидерландите. Кралица Маргарет, сестра на принцеса Беатрис, сегашната кралица на Нидерландите, през 1943 г. се е родила тук, на североамериканския континент. Обаче за да стане наследница на трона, тя е трябвало се роди в родната си страна. Канадското правителство със специален указ любезно е провъзгласило стаята в болницата на Отава, в която се е родила принцесата, за територия на Нидерландите. След завръщането си в родината през 1945 г., кралицата на Холандия Юлиана изпратила като дар за Отава 100 хиляди луковици на лалета.През 1946 г. Кралското семейство изпратило още 20 хиляди луковици, за да се направи леха в болницата, и обещало да изпраща допълнително по 10 хиляди всяка година.

В последствие отглеждането на лалета в Отава се превърнало в традиция, и през 1953 г. Отавският съвет на предприемачите и фотографите под ръковоството на Малак Карш (брат на световно известния фотопортретист Юсуф Карш ) организирали първия Канадски фестивал на лалето. Кралица Юлиана посетила фестивала през 1967 г., а принцеса Маргарет през 2002 г.
Подаръкът бил направен не само в знак на благодарност за предоставеното убежище, но и като признание на ролята, която са изигрирали канадските освободители за Холандия. От тогава лалетата са станали символ на интернационалната дружба и пръв предвестник на истинската пролет в Отава. До ден днешен от Холандия пристигат по 20 хиляди луковици ежегодно, и сега в Отава има повече лалета, отколкото в някой друг град на земята.
Фестивалът започва с традиционен Бал на лалетата и ревю, на което моделите демонстрират дрехи от …разбира се, от лалета. Балът на лалетата отскоро се провежда в уникално място – Огледалната беседка. Преди много години фестивалът се е съпровождал от музикални концерти на открито, но след няколко години, когато през май времето било студено и на концертите дошли малко посетители, през 2006 г. фестивалът се оказал пред банкрут, в резултат на което изпълненията на открито се преустановили.
По време на фестивала всички гости на канадската столица могат да посетят специално разработени турове по местата на цъфтене на лалетата в Отава и предградията й. Най-красивата част на маршрута се нарича “The Loop” — бримка. В полукръг, обкръжен с море от лалета във всички цветове, се намират най-значимите здания на Отава: Сградата на Парламента, Кулата на Мира, хотелът-замък Fairmont Chateau Laurier и зданието на Американското посолство. В парка на Парламентния хълм в същото време се провеждат изложби, където занаятчиите продават своите творения.

По канала Ридо в Отава преминава, както обикновено, флотилия от цветя — красиво зрелище, каращо те да забравиш, че този канал през голяма част от времето през годината е най-дългата в света ледена пътека. “В студеното зимно време” гражданите се пързалят там с кънки и се провежда традиционният конкурс за ледени скулптури.

Традиционно фестивалът протича под формата на кабаре, където на гостите се предлага да видят изпълненията на известни танцови колективи и да опитат от международни ястия в съчетание с най-добрите видове шампанско.

Всеки път организаторите сменят мястото на провеждане на фестивала. Този път главни площадки ще станат пазарът Byward Market, районът Малка Италия и китайският квартал. Тази година Canadian Tulip Festival ще се проведе от 4 до 21 май.