Морско свинче – какво трябва да знам, преди да си взема?

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

04.05.2012

Морските свинчета са предпочитани домашни любимци, защото не представляват предизвикателство за отглеждане, не изискват особено много грижи, малки са по размер и имат добродушен характер. И все пак, за да установите дали морското свинче е любимеца за вас, е добре да се запознаете с особеностите на този вид.

 

Морските свинчета подбират внимателно храната си. От предложените им смески за гризачи, те биха изяли само онова, което харесват на вкус. Важна особеност, касаеща храненето при тези домашни любимци, е невъзможността за синтезиране на витамин С в организма им, което предполага, че той трябва да се набавя с храната или да се дава на таблетки. Неподходящи храни са спанака, марулята и картофите. Ако не сте убедени, че дадено тревисто растение е подходящо за храна и е неотровно, не го предлагайте на морското си свинче. Даването на само един вид плод или зеленчук също не е препоръчително, както и заместването на основната храна с тях. Твърдите лакомства като например дървесни клонки помагат да се избегне прекомерното израстване и изкривяване на зъбите. Преяждането на морското свинче също не е изключено, затова дажбата на любимеца ви трябва да е строго определена.

 

Морските свинчета обикновено имат крепко здраве и не страдат от много заболявания.

 

Когато имате хамстери и бихте искали някое морско свинче да им прави компания, имайте предвид, че съвместното съжителство на два различни вида, независимо от приликата им, не е желателно. Отглеждането на повече от едно морско свинче е определено за предпочитане, тъй като тези животни живеят на групи, но съжителството им не е безпроблемно и трябва да бъде резултат от внимателна предварителна подготовка.

 

Както всеки друг домашен любимец, морското свинче има някои особености, с които е добре да се съобразите преди да решите дали то е любимецът за вас.

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за морски свинчета:

„Чести проблеми при морските свинчета“

„Какво морско свинче да изберем?“