Аниплей 2012: Спектакъл за феновете на японската култура

4
Добави коментар
Yoani4ka
Yoani4ka

15:00 часа, 5 май 2012 г. Залата на младежкия театър „Николай Бинев” в София беше пълна с фенове на косплея (идва от англ. costume play и е свързано с преобличането и изиграването на популярен характер), очакващи започването на ежегодното издание на Аниплей.

Няколко часа по-рано, около 8:00 сутринта. На централна гара в Пловдив започваше да се събира групичка, която привличаше внимание с екстравагантната си визия и странния си багаж, сред който имаше различни видове бойни оръжия и сценични костюми. Пловдивчаните се бяха запътили да покорят софийската сцена. Двата часа и половина във влака до столицата минават изключително бързо, когато си в подобна компания – разговорите не спираха, чуваше се музика, преговаряше се сценария. След пристигането си в София групичката се раздели, като някои отидоха да донакупят неща за успешното си представяне на сцената, а други се запътиха направо към театъра.

Часовникът неуморно местеше стрелките си и приближаваше феновете към дългоочакваното събитие. Първи от общо четири групи излязоха веселите пловдивски косплейъри. По забавен начин те представиха своето виждане за епичната битка между Куросаки Ичиго и Улкиора от небезизвестното аниме Bleach. Костюмите на героите бяха доста сложни с множество елементи. Гримът, благодарение на страхотната Лоли Таканори, беше на високо ниво. Комедийните моменти също се получиха много добре и публиката непрестанно се заливаше от смях. Един от тези моменти беше по време на двубоя между Ичиго и Улкиора, когато Орихиме прекъсна битката, извиквайки: „Куросаки-кун! Куросаки-кун! Търсят те по телефона.”.

Вещерът – Най-дългата нощ показа по един невероятен начин света на вещера Гералт от Ривия, сражаващ се със свирепи чудовища и варвари. Косплейърите много добре пресъздадоха приказната атмосфера под формата на разказ, който сменяше сцените за различните герои. Не се размина и без инциденти. След като откъсна ръката на един трол, Гералт я изрита към публиката, като без да иска халоса момиче от публиката.

Shakugan no shana: Mirror image пренесе зрителите в магическия свят на човека Юджи и Флейм Хейза Шана. Ровейки се за вълшебни предмети в скривалището на победен враг, двамата попадат на магическо огледало, в което Шана се оглежда. Но това не е огледалцето, което ще й каже, че е най-красивата на света, а всъщност е огледало, създаващо двойник, който постепенно взема силите на огледалия се в него.

В последната история Кросоувър болница беше направен миш-маш от персонажи от различни аниме и манга заглавия. По комичен начин бе показано как при различни абсурдни ситуации пациентите на болницата умират един по един, като виновник за тяхната смърт беше персоналът на болницата.

Освен имитатори на фиктивни герои, присъстваха и такива на известни банди от южнокорейската поп сцена. Танцовите състави изпълниха три парчета на групите – Super Junior, T-ara и Miss-A.

Господин нинджа се промъква на сцената

Свързващият елемент пък между отделните сцени беше нинджа-реквизиторът. Скрил лицето си с черна маска, той бързо стана любимец на публиката, макар че единствената му роля беше на поддържащ персонал.

Водещите на Аниплей пък разведряваха зрителите с класическа театрална комедия – кратки скечове, служещи за интерлюдия между появата на основните групи. Те бяха толкова сполучливи, че дори спечелиха голяма част от феновете. Една от най-запомнящите им се реплики беше „Последният път, когато тя ми сготви вместо пудра захар… беше сложила прах за пране.”

След края на събитието за радост на феновете всеки желаещ получи възможност да се снима за спомен с любимите си косплейъри.