Гръцки сладки

8
Добави коментар

Още от ранното си детство, та чак бебство, често похапвах едни сладки, които мама Бо правеше. Аз ги запомних като “белите сладки” и когато кажех на meine Mutter, че искам от тях, тя ми приготвяше гръцки сладки. Тези изкушения не са за нетърпеливи младежи като мен, нужно е поне ден, два, докато омекнат и станат най-вкусни. Милата ни мама Бо бе така добра да предостави тази рецепта, тя в момента е зад Ламанша, за да гледа тъй прекрасната ми племенничка. Обичам те, мамо!

В съставките на сладките присъства амонячна сода, та ние с Благичка като едни лаици в печенето на сладки хвърлихме ръкохватките и се видяхме в ужас. Шок и паника, какво е това нещо, че като отворим фурната и ни се насълзяват очите, а обонянието ни караше да се отдръпнем далееч-далеч. Мдааа, разбира се ефектът на амонячната сода! За щастие,  мирисът е само при печене, при което содата се изпарява и не остава след това, но пък имаме пухкави сладки. Дори бих казал препухкави

Гръцки сладки

За тестото

1 и 1/2 ч.ч. захар 1/2 ч.ч.олио 1/2 ч.ч. прясно мляко 2 яйца 1 пакетче амонячна сода 6 ч.ч.брашно

За крема

1 л. прясно мляко 6 суп.л. брашно 190 гр краве масло 1 и 1/2 ч.ч. пудра эахар

Продуктите за тестото се объркват добре. Брашното и амонячната сода се прибавят най-накрая. Разточва се кора 3-4мм. Изрязват се форми с чашка или други фигури и се пекат в затоплена фурна до леко порозовяване. Слепват се с крем. За крема: 1 литър прясно мляко се загрява, като от него е отделена 1 чашка студено мляко. В студ. мляко се размиват 6 суп.лъж.брашно. Прибавят се с бъркане към горещото мляко до получаване на гладък крем. Отделно се разбиват 1и1/2 кр. масло с 1и1/2 ч.ч. пудра эахар до пухкав крем. Двата крема се смесват студени ! Сладките се слепват. Може да ги поръсите с пудра захар. Желателно е да се консумират, по възможност, следващите дни… Да ви е сладко!