Подреждане на зъбите с брекети двойно по-бързо

53
Добави коментар
olaf
olaf

Много деца преминават през ортодонтско лечение чрез което кривите им зъбки идват на нормалните си места, създавайки една хубава усмивка и добро самочувствие на детето, когато то порасне и осъзнае нуждата от добрия външен вид.

Кривите зъби създават не само естетичен проблем, но и нарушават говора, доброто сдъвкване на храната, както и предпоставки за по-бързо възникване на пародонтални заболявания поради бързото натрупване на зъбен камък и трудното поддържане на задоволителна хигиена.

След поставянето си брекетите се носят 2-3 години като в този период лечението преминава през няколко етапа и води до плавно преместване на зъбите и постигането на оптимална захапка и добре подредени зъби. Преместването на зъбите става по-лесно на млада възраст, но днес все по-голяма популярност набира т.нар. “възрастова ортодонтия” при която подобно лечение се провежда и на хора в зряла възраст. След пубертета костта става много по-плътна и преместването на зъбите все по-бавно и трудно.

Учени от University of Florida в Гейнсвил са проучили възможността за използването на естествено наличния в организма хормон релаксин (relaxin) за ускоряване на ортодонтското лечение и намаляване на времетраенето му наполовина.

Хормонът релаксин има силно въздействие върху колагена, съдържащ се в съединителната тъкан, и спомага за неговото отпускане и разширяване. Релаксин се отделя в големи количества при бременност, като така позволява същественото разширяване на органите в таза на бременната жена. Хормонът “омекотява” колагена и еластина в тъканите и така отпуска връзките и тъканите и подготвя жената за нормално раждане.

Резултатите са показали, че хормонът ускорява значително преместването на зъбите и намалява риска от рецидив и връщането на зъбите назад към първоначалните им места, което е чест проблем при това лечение.

Всеки зъб е закрепен в костта с помощта на множество малки колагенови влакна. Те придържат зъба на мястото му и се съпротивляват на преместването му. Така брекетите действат срещу силата на тези влакна и бавно преместват зъбите в костта. Аплицирането на релаксин директно във венеца спомага за “отпускане” на колагена.

Обнадеждаващите резултати на изследователите дават зелена светлина за по-мащабно тестване на медикамента и въвеждането му в практиката на ортодонтите в лесна за приложение форма.

Титулна снимка автор monica y garza & лиценз CC BY 2.0