Как сами да аранжираме цветята в дома си

1
Добави коментар

Колко по-хубав става нашия дом, когато в него погледът открива ароматни букети и свежи саксийни растения. Те разчупват сивотата на дома или офиса ни и му придават една особена свежест и простор. На всеки от нас се е случвало да се замислякак да аранжира сам цветята си – дали сме ги получили след някоя романтична доставка на цветя или пък сме ги набрали в градината си – това няма никакво значение. Флористите на Е-ЦВЕТЕ ООД – корпоративна група за продажба на цветя и доставка на цветя ни предлагат няколко съвета за това как да превърнем обикновения наръч цветя в красива аранжировка във ваза:

При подреждането на цветята най – важни са личният вкус в хармонията между вазата, цветята и околната среда.

Вазата в която поставяме цветята – всички съдове трябва да бъдат красиви, опростени и практични. Най – често биват два вида – различни по вид и големина вази и различни по форма ниски съдини от стъкло или керамика, а в някои случаи и от метал или обработени минерали. Добре е керамичните съдове да са с опростена практична форма и убити цветови тонове, което подчертава спецификата на цветята, поставени в тях.

Горските треви и цветя добре изпъкват в керамични вази в тъмни тонове, докато гербери, рози, нарциси, предимно с тънки стебла и без листа, се съчетават със семпли стъклени вази. Важна е и големината на съда. Добре е да се спазва известно съотношение, като височината и ширината на вазата към височината и ширината на букета приблизително да е в пропорция 3 към 5.

Едно от основните неща при подреждането на цветята е правилото – по-тъмните тонове цветя се поставят отдолу на букета, докато цветята в светли ефирни тонове се поставят в горната му част. Допълващата зеленина /листа и клонки/ които се подават навън, поставяме близо до съда. Ако използваме като допълнение различни треви, то те трябва да стърчат над цветята.