Нелсън-най-грозното пиленце в света

3
Добави коментар

Историята на Нелсън прилича на приказката за грозното патенце. От една страна му провървяло – той се оказал единствения оцелял от три пиленца, които се родили. Той се родил толкова грозен, че дори и собствената му майка не можала да понесе външния му вид и се отказала от Нелсън веднага след раждането (излюпването) му.

Това малко, родено през март в зоопарка Bergzoo в германския град Хале, е толкова грозно, че напълно може да се бори за званието най-уродливото пиленце в света. Злите езици вече успели да кръстят Нелсън “извън земен хибрид”. Служителите на зоопарка поели грижата за изоставеното пиленце, и първите четири седмици от живота си Нелсън провел в инкубатор под наблюдението на ветеринарите.

Въпреки тъжното начало, живота на Нелсън много скоро ще бъде коригиран. Ще мине известно време и ” грозното патенце” ще се превърне в много симпатична кеа (лат. Nestor notabilis)- птица от семейството на папагалите, живеещи в планините и предпланините на Нова Зеландия- единствената от пернатите, способна да живее и да произвежда потомство на височина повече от половин километра над морското равнище.

Кеа са много общителни, съобразителни и любопитни птици. Те съвсем не се страхуват от хората и с удоволствие съпровождат туристите по време на техните пътувания с автомобили, посещават палатките и къмпингите, където се държат много безцеремонно.

Кеа са всеядни и поглъщат всичко, което им попадне по пътя- от насекоми до останки на умрели животни и съдържанието на депата за отпадъци. Заради нахалното си и комично поведение тези птици често са наричани ” клоуните на планините”.

Източник – zoopicture.ru / Превод: meri