Аврамово дърво

2
Добави коментар
petiapee
petiapee

Аврамово дърво

Аврамовото дърво (Agnus Castus) е било използвано като женско лекарство още от древността. Едно от неговите свойства е да намалява сексуалното желание и е записано, че римските жени, чиито съпрузи са били в чужбина с легионите разпръсквали ароматните му листа по леглата си за тази цел. Така стана известно като дървото chasteberry (chaste – целомъдрен, berry – плод). По време на Средновековието предполагаемият ефект на Аврамовото дърво върху сексуалното желание води до използването му като хранителна подправка в манастири, където то е наречано „Монашески пипер“.
Традиционно то е било важно европейско средства за защита, контрол и регулиране на женската полова система. Използвано дълго време за регулиране на месечния цикъл и лечение на аменорея и дисменорея, Аврамовото дърво е играло важна роля за облекчаване на проблемите при менопауза и подпомагане на процеса на раждане. Хипократ, Диоскорид и Теофраст споменават употребата на Аврамовото дърво за широк спектър от проблеми, включително кръвоизлив след раждането, а също и като помощно средство за „изчистването на плацентата“. Отвари от плодове и сушени части от растението са били използвани в бани на половината тяло за лекуване на заболявания на матката.
Поради непокътнатата билкова култура в Германия и в други части на Европа, Аврамовото дърво не е загубило своята популярност. В действителност то остава може би най-често използваната билка за регулиране на хормоните и за облекчаване на менструални трудности и се счита за най-добрата билка за заболявания като фиброидни кисти на матката и ендометриоза.
За съжаление Аврамовото дърво не е било обстойно изследвано за своя терапевтичен ефект. Въпреки това, предварителните изследвания показват наличието на съединения, които са в състояние да регулират производството на женски хормони. Проучванията показват, че екстракти от Аврамовото дърво може да стимулират отделянето на лутеинизиращия хормон (LH) и потиснат освобождаването на фоликуло-стимулиращ хормон (FSH). Това предполага, че етеричното масло има прогестерон-подобен ефект. Ползите от него произтичат от неговите действия върху хипофизната жлеза конкретно върху производството на лутеинизиращ хормон. Това увеличава производството на прогестерон и помага за регулиране на цикъла на жената. Билката също може да регулира секрецията на пролактин. Възможността за намаляване на прекомерните нива на пролактин могат да се възползват от жени с безплодие.
Едно проучване, проведено в Лондон (двойно-сляпо проучване) показва 60% намаляване или премахване на симптомите на ПМС (предменструален синдром), като тревожност, нервно напрежение, безсъние, или промени в настроението, от лицата, които са приемали сушени капсули от Аврамово дърво.
Използвайки воден екстракт от плодовете, проучване от 1979 дава добри резултати върху предменструалното задържане на вода. Жените са в състояние да поддържат добро ниво на производството на мляко за кърмене, докато приемат тази билка. Въпреки че отнема известно време, за да окаже въздействие, жените са в състояние да използват билката в продължение на месеци, без вредни странични ефекти.

GD Star Rating a WordPress rating system