Ягодови змии

8
Добави коментар

Тъй като дойде сезона на ягодите, а по пазарите пуснаха вече и български, решихме с Благичка да си направим едни змийки от ягоди, сметана и вкусен блат. Направата е супер лесна и за нула време ще имате едни изплезени змийчета с жабешки глави   Децата ви ще се влюбят в този сладкиш, а защо не и вие. Блатът, който е сух, поема от сметаната и ягодовите сокове, става мек и лесен за разрязване с виличка. Чрез тази рецепта се правят около 5-6 змии. Направихме 5 и от останалото тесто изрязахме кръгчета за мини кейкчета. Ето я и рецептата, която взаимствахме от ето този сайт:

За блата:

2 ч.ч.*  брашно

4 с.л. пудра захар

1/2 пакетче бакпулвер

щипка сол

100 г. краве масло

1/2 ч.ч. прясно мляко

* чашите, които използвамe за мерителни при готвене са с вместимост 200 ml

За украсата:

300г. ягоди

3 с.л. захар

1 ч.ч. сметана

3 с.л. пудра захар (или на вкус)

обелка от ябълка

зелени бонбони M&M’s за очички

 

1. Измийте ягодите и ги поръсете с трите с.л. захар. Оставете ги настрани, докато приготвите блата.

2. В купа изсипете пресятото брашно, бакпулвера и захарта. Добавете и мъничка щипка сол. Нарежете маслото на малки кубчета и добавете към сухите съставки, като започнете да мачкате с ръце, до получаването на трохи (тоест докато маслото се поеме от брашняната смес). Прибавете млякото малко по малко докато продължавате да мачкате. Когато е готово тестото, то трябва да не ви лепне по пръстите и да е достатъчно меко, за да е лесно разточването му.

3. Разточете тестото до дебелина около 2см в елипсовидна форма. Изрежете краищата, за да получите правоъгълник. Нарежете тестото на 5 еднакви ленти по дължината и ги наредете в тава върху хартия за печене. С пръсти извийте лентите в “S” форма или нещо подобно. По желание останалото тесто разточете и с чаша изрежете кръгове. Сложете и тях в тавата (или в друга, ако няма място). Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10-12 мин. Готови са, когато дъната им покафенеят леко до златисто. Не препичайте.

4. Разбийте сметаната заедно със захарта с помощта на миксер или ръчна бъркалка. По желание може да прибавите и ванилия на прах.

5. Отделете 5 ягоди, които ще ви бъдат главите на змиите, а останалите нарежете на филийки по дължина.

6. Внимателно разрежете през средата S образните и вече изстинали блатове с помощта на остър нож. Не на половина, а по дължина, през средата, за да се получат по два блата за всяка змия.

7. С шприц нанесете сметана върху долния слой блат, след това наредете ягоди. Покрийте с втория слой блат, нанесете пак сметана и наредете още ягоди така, че да приличат на змийски люспи. По същия начин правите с останалите S образни блатове.

9. Върхът на целите ягоди цепнете с нож, за да оформите устата, направете прорези за очите и вмъкнете бонбонките. От ябълковата обелка изрежете езика на змията и го пъхнете в устата. Поставете главата в единия край на украсения вече блат.

Воала!