Хорхе Букай

1
Добави коментар
ivanov3221
ivanov3221

Детайли

Категория: Хора

Създадена на Сряда, 16 Май 2012 21:53

Написана от Nettrio

Роденият през 1949 г. аржентински писател и психотерапевт Хорхе Букай е известен най-вече със своите книги за самопомощ, от които в световен мащаб са продадени над 2 милиона екземпляра. С това Хорхе Букай се е превърнал в звезда не само на аржентинската, а и на съвременната испаноезична литература като цяло.

Израснал в скромно семейство, Хорхе Букай започва да работи още на 13 години, като никога не забравя откъде е тръгнал. През 1973 г. взима бакалавърската си степен по медицина в университета в родния си град Буенос Айрес. Пет години по-късно Хорхе Букай вече има специализации в областта на психическите разстройства в клиниката Санта Моника и болницата “Пировано” в Буенос Айрес. Насочил се окончателно към гещалт-психотерапията, Хорхе Букай продължава обучението си като психотерапевт в родната си Аржентина, Съединените щати и Чили. Наред с това участва в курсове, семинари и конференции не само в Аржентина, но и в САЩ, Италия, Испания и други страни в Европа и Латинска Америка, където е посрещан с голям ентусиазъм от публиката. Редовно канен като гостуващ лектор в редица университети в Испания, Аржентина и Уругвай, в момента Хорхе Букай е преподавател в Буеносайреския университет. Успоредно с това Хорхе Букай продължава да практикува, освен индивидуална психотерапия, и терапия за семейни двойки, координатор е на терапевтични групи в Гранада, Испания и Мексико и е редактор на испанското списание “Mente Sana” (“Здрав дух”).

Една вечер през 1982 г. Хорхе Букай започва да пише в тетрадка писма до въображаеми пациенти. Така се ражда първата му книга – “Писма до Клаудия”, на написването на която Хорхе Букай посвещава повече от 3 години. Под формата на 55 писма, изпратени до въображаемата му пациентка Клаудия, Хорхе Букай споделя собственото си виждане и модел на терапия. Посрещната възторжено от читателите, които според думите на аржентинеца са истинските автори на книгата, “Писма до Клаудия” е издавана неколколкократно в редица държави и поправя пътя за следващите книги на Хорхе Букай.

Понастоящем Хорхе Букай е автор на множество книги, превърнали се в бестселъри по целия свят. Сред работите му трябва да се подчертаят книги като “Нека ти разкажа”, “Кандидатът”, “Разказвай с мен”, “Да се обичаме с отворени очи”, “Трите въпроса”, “От самоуважението до егоизма” и поредицата му от т.нар. “пътеписи”, сред които не може да не се споменат “Пътят на сълзите” и “Пътят на щастието”.

Притежаващ умението да говори просто за сложни неща, Хорхе Букай засяга в творбите си всяко едно от често срещаните болки и терзания, измъчващи душата на съвременния човек: болката от загубата, несподелената любов, депресията, стремежът към недостижимото съвършенство, липсата на самоуважение, семейните и финансовите проблеми.

Самият Хорхе Букай не се възприема като писател, а като професионален помощник, чиито инструменти за терапия са изпълнените с много оптимизъм и мъдрост книги, които пише. Помощник и утешител, Хорхе Букай не си поставя за цел да излекува лично милионите си читатели по цял свят, а се стреми да им помогне те самите да намерят начин вътре в себе си да се излекуват от болката си и да решат проблемите си благодарение на собствените си усилия.