Проф.Съселов: Холивуд има погрешна представа за извънземните

3
Добави коментар
Vardarsko
Vardarsko

Неделя, 27 Ноември 2011г. 20:33ч.

“Те не са с глави със странна форма, изпъкнали очи или дори зловещ зелен оттенък. Димитър Съселов е напълно убеден в това. Той мисли, че ако някъде във вселената има форми на живот, то те биха били със съвсем различна структура и начин на съществуване  от живота на Земята.”  *

Така започва статия в онлайн изданието на Би Би Си Лондон в раздела си за новини в областта на технологиите. В материала Searching for the origins of life… and our future авторката Карен Вайнтрауб разказва за проекта на Университeта Харвард за Произхода на живота. Негов ръководител е Димитър Съселов. Проектът включва учени от различни области : генетика, биология, физика, астрофизика. Целта му е се опита да изследва какви биха били формите на живот ако са основани на други химически съединения, условия и история , различни от тези на Земята. 

Къде сме ние?

“Проф. Съселов е роден през 1950 г. в България, в малкото курортно островче Несебър на Черно море. Той е твърде млад и е живял твърде далеч от САЩ, за да има силни спомени от разходката  на Нийл Армстронг на Луната, той не може да си спомни кога небето за първи път е превзело въображението. Морето, което го е заобиколяло било далеч по-интересно, както са били древните гръцки, римски и османски руини, покрай които той играе и помага на баща си, един специалист по история на архитектурата, да копае. Може би да растеш заобиколен от толкова много древна история става по-лесно за Съселов да приеме  връзката  време-пространството  –  идеята която колкото по-напред се поглежда в космоса, толкова повече история се вижда.”

Допълнение: В Несебър освен древногръцки, римски и отомански руини има все пак и огромно БЪЛГАРСКО културно-историческо наследство включително и български руини.

Кой е Димитър Съселов?

Проф. Съселов е роден през 1961 (!) в София, но прекарва детството си в Несебър. След завършване на местната прогимназия продължава средното си образование в  Бургас. Висшето си обрaзование завършва в Софийския Университет Свети Климент Охридски, след което през 1988 защитава докторска степен по физика. След само 2 години, през 1990 , получава и докторска степен по астрономия в Торонто, провинция Онтарио, Канада. Към настоящия момент (2011) е професор по астронимия в Университета Харвард в Кеймбридж, щата Масачусетс, САЩ. Ръководител е на проекта Произхода на живота на същия университет.   Открил е множество планети.

Благодарност на : Иван Петров Петров – ученик от СОУ Любен Каравелов за презентацията на тема: „Проф.Съселов – откривател на нови светове“

Снимка: Североамериканска космическа агенция

* Searching for the origins of life… and our futureBy Karen Weintraub Cambridge, Massachusetts – 7 November 2011

При ползване или копиране на материали от страницата, моля посочвайте източника!