Поставяне на диагноза Рубеола

1
Добави коментар
mariaframar
mariaframar

 

Вируса на рубеола, се предава чрез контакт с кръв, урина, изпражнения или назофарингеални секрети на заразени хора. Обрива се появява след около 5 дни от заразяването. Рубеолата може да се предава и чрез плацентата от майката на плода. Хората са единствените приемници за вируса.

Пълна информация за заболяването можете да намерите тук:

Кои са признаците и симптомите на рубеола?

Симптомите на рубеола включват:

–          Повишена температура около 38 градуса;

–          Главоболие;

–          Общ дискомфорт или безпокойство;

–          Хрема;

–          Възпаление на очите;

–          Обрив или възпаление на кожата;

–          Мускулни или ставни болки;

–          Енцефалит;

–          Кръвонасядане;

Тестове за диагтостициране на рубеола

Клиничните признаци и симптоми обикновено са достатъчни за да се постави диагноза, така че рядко се правят лабораторни изследвания. Клетъчни култури от гърлото, кръв, урина и гръбначно-мозъчна течност, заедно с възстановяващ серум, който показва четирикратно увеличение на титри и антитела, потвърждават диагнозата при рубеола.

Лечение на рубеола

Тъй като рубеолата е съпроводена с обрив, който е с леко изразен сърбеж, тя не изисква локално или системно лекарство. Лечението при рубеола се състои от антипиретици и аналгетици за висока температура и болки в ставите. Не се изисква почивка на легло, но пациента трябва да бъде изолиран докато обрива изчезне напълно.

Имунизацията с жива ваксина за вируса на рубеола е единствената, която е на разположение и може да предотврати заболяването. Тя трябва да се прилага с ваксините за морбили и заушка когато децата са на възраст около 15 месеца и след това втора доза в по-късен етап на възраст от 4 до 6 години.

Домашно лечение на рубеола

Рубеолата обикновено е леко заболяване, особено при деца и не изисква много специални грижи. Необходимо е да следите температурата и да уведомите вашия лекар, ако тя се покачва твърде много. За облекчаване на дискомфорта, можете да давате на детето парацетамол или ибупрофен. Избягвайте аспирин, защото употребата му в случаи на вирусно заболяване може да развие синдром на Рей, който може да доведе до чернодробна недостатъчност и смърт.

 

 

Предотвратяване на заболяването рубеола

Профилактиката при рубеола включва използването на ваксина, която значително е понижила заболеваемостта. В повечето случаи днес заболяването се появява при възрастни, които не са били ваксинирани. За предпазване от заболяването е необходимо децата да не ходят на училище до седем дни след появата на обрива. Деца, които са родени с рубеола се считат за заразни за първата година от живота си.